Ben je enorm ambitieus of vind je werk een stuk minder belangrijk? Voel je je wel senang met een anonieme rol in een keten van halffabricaten terwijl je geen binding hebt met het eindproduct, of wil je je onderscheiden en je idealen kwijt kunnen in je werk? Voor alle opvattingen over werk is iets te zeggen. Deze vijf gedragsverschijnselen zijn echter hét sein om je heil elders te gaan zoeken. Herken jij jezelf in een van de 5 signalen voor een carrièreswitch? Dan is het wellicht tijd om van baan te veranderen.
Waar zoiets als een verhuizing naar een nieuw pand bij collega's de nodige geestdrift opwekt, reageer jij verveeld. Als er groene initiatieven voor het (nieuwe) pand in het leven worden geroepen, ben jij alleen maar sceptisch. Andere medewerkers slaan aan het brainstormen over groene wanden zodat de kantoortuin eindelijk écht een kantoortuin wordt en denken na over duurzame catering. En jij? Als collega’s over energie vergelijken beginnen, zakt bij jou de energie al naar een absoluut nulpunt. Eigenlijk wil je alleen de energie vergelijken voor jouw eigen huis.
Je hebt geen energie meer en stelt allerlei taken uit. Er gaan hele dagen voorbij dat je schijnarbeid verricht: doelloos tussen papieren rommelen, zogenaamd in een Excel-bestand bezig zijn maar vooral op het nieuwssites kijken, vaak naar het toilet gaan, veel met je telefoon spelen, lang blijven hangen in de pauze en iedereen maar aanklampen voor een praatje over niet-werk-gerelateerde zaken. Je bent duidelijk het werk zelf aan het vermijden.
Niet alleen jouw gedrag kan eraan ten grondslag liggen dat je niet meer aan interessant werk toekomt. Het kan ook 'gewoon' ontstaan of voortkomen uit een vastgeroeste hiërarchie bij het bedrijf. Hoe het ook zij, als je niet meer uitgenodigd wordt om mee te werken aan nieuwe projecten en als er niet meer naar je mening gevraagd wordt, is het tijd om verder te gaan kijken. Kennelijk pas je niet meer op deze werkvloer.
Dit is vervelend voor jou, maar ook voor je collega's: je wordt balorig en neemt niets meer echt serieus. Nu zijn relativeringsvermogen en zelfspot essentieel op elke werkvloer, maar als je cynisch wordt en het je allemaal een worst zal wezen, is het een goed idee om uit elkaar te gaan. Zowel voor jou als voor de werkgever. In een dergelijke situatie liggen conflicten op de loer en daar wordt niemand blij van. Dat is het geval als het je niets meer kan schelen.
Een veel voorkomend verschijnsel: niet de burnout, maar de bore-out. Het werk wordt te simpel of te saai, of je merkt dat de juiste hoekjes in je bovenkamer niet meer geprikkeld worden om dagelijks fluitend naar je werk te gaan. Je ideeën worden minder origineel of opvallend, je denkt niet meer buiten de lijntjes. Je creatieve ei is gelegd, je bent klaar, op naar de volgende uitdaging.
Herkende je jezelf in bovenstaande signalen. Dan is het wellicht tijd om van baan te veranderen. Maar hoe doe je dat dan? Hiervoor hebben we alle tips en adviezen op een rijtje gezet. Deze kan je zien op Hoe maak ik een carrièreswitch?