Ambulant begeleider worden
 

Ambulant begeleider worden

Ambulant begeleider worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
1
 

Wat doet een ambulant begeleider?

Wil jij ambulant begeleider worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor ambulant begeleiders. Maar wat doet een ambulant begeleider eigenlijk? Als ambulant begeleider help je personen met allerlei problemen. Denk aan mensen met psychische en of fysieke problemen en of problemen op het gebied van verslaving. Ambulant betekent dat je niet op dezelfde plek werkt maar vaak bij de mensen thuis komt en naar cliënten, patiënten toe gaat. Een belangrijke doelstelling is dat cliënten zich zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven gedragen of wonen. Vaak stel je samen met de cliënt een begeleidingsplan op. Deze evalueer je samen en stel je eventueel bij. Soms moet je ook overleggen met andere zorgaanbieders of –verleners. Als ambulant zorgverlener ben je uiteraard zeer sociaal ingesteld, vind je het leuk om andere mensen te helpen. Daarnaast dien je inventief te zijn in het begeleiden en adviseren van mensen met vaak complexe problemen en ben je tenslotte onderzoekend ingesteld.

Hoe word ik een ambulant begeleider?

Wil je een ambulant medewerker worden en graag mensen helpen? De meeste ambulant medewerkers hebben een hbo-opleidingsniveau en hebben een studie als Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), Maatschappelijk Werk en Dienstverlening of de lerarenopleiding (PABO) gevolgd. Andere ‘zorgopleidingen’ of een relevante werkervaring kunnen ook volstaan en soms moet je een certificaat halen om in de zorg te kunnen werken.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van ambulant begeleider bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van ambulant begeleider. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is ambulant begeleider misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

  • mensen helpen en verzorgen
  • met mensen samenwerken
  • mensen lesgeven en iets bijbrengen
  • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

  • mooie dingen maken en ontwerpen
  • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
  • expressief werk als acteren en zingen
  • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
  • interesse en een voorliefde voor cultuur

Intellectueel

  • dingen grondig bestuderen
  • problemen oplossen door middel van analyse
  • specialistisch werk
  • blijvend leren en kennis vergaren
  • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van ambulant begeleider verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een ambulant begeleider bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een ambulant begeleider binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een ambulant begeleider?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een ambulant begeleider met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend ambulant begeleider. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen ambulant begeleider

Ambulant begeleider worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor ambulant begeleider.

Vacatures ambulant begeleider

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als ambulant begeleider? Bekijk hieronder de vacatures.


Is ambulant begeleider niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

  1. Docent
  2. Trainer
  3. Pedagogisch medewerker
  4. Remedial teacher
  5. Vertaler

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.