We krijgen steeds vaker te horen dat we langer moeten doorwerken. Voor jongeren wellicht een ver-van-mijn-bed show maar voor 45-plussers kan dat soms een uitdagende realiteit zijn. Want als 45-plusser word je door veel werkgevers al vaak te oud gevonden. Is dit wel helemaal terecht? En wat kun je doen als je na je 45e, 50e of op nog latere leeftijd op zoek moet naar een nieuwe baan? Daarnaast zijn er ook beroepen waarbij leeftijd en ervaring een pre zijn en je juist meer kans zou moeten maken.
Van een consultant verwacht je naast specifieke kennis ook ervaring. In de functie van consultant kun je als 45-plusser juist je opgedane ervaring en expertise te gelde maken en doorgeven.
Als 45-plusser zit je in een goede positie om voor jezelf te beginnen. Je hebt veel werk- en levenservaring. Misschien heb je ook nog wat spaargeld waar je even op terug kunt vallen zodat je jezelf de tijd kunt geven om het als zelfstandige te proberen.
Ben je van nature onderzoekend ingesteld en werk je over het algemeen nauwkeurig en precies? Dan beschik je in ieder geval over de juiste persoonlijkheidskenmerken voor het werk van een softwareontwikkelaar. Het tekort aan programmeurs is groot en zal voorlopig groot blijven. Er worden ook cursussen en trainingen aangeboden die helpen bij het omscholen tot IT’er.
Naast IT’ers is er ook een groot tekort aan technici. Denk hierbij aan functies in de bouw en installatiebranche. Dus, ben je technisch onderlegd en heb je aantoonbaar twee rechterhanden? Dan kun je zo aan de slag als loodgieter, installateur van zonnepanelen of onderhoudsmonteur. Sommige werkgevers zullen je helpen met een korte opleiding of omscholingstraject.
Het blijkt dat jonge managers vaak moeite hebben om leiding te geven aan oudere collega’s. Als 45-plusser heb je hier natuurlijk minder moeite mee. Bovendien beschik je over de nodige ervaring over hoe je het als manager beter kan doen. Want iedereen met werkervaring heeft wel eens slechte ervaringen met managers gehad.
Een coach, trainer of loopbaanadviseur komt natuurlijk veel authentieker over als hij of zij uit ervaring spreekt. Het beroep coach vertoont ook veel overlap met dat van een docent. Voor veel 45-plussers kan het ook interessant zijn om een carrièreswitch naar onderwijzer te maken. Er is bijvoorbeeld een groot tekort aan docenten wiskunde, Engels en Nederlands. Maar bijvoorbeeld ook aan docenten techniek in het middelbaar onderwijs.
Reageren op vacatures is een van de minst succesvolle methoden voor het vinden van een baan. Dat geldt zeker voor 45-plussers. Al zullen veel werkgevers het niet graag toegeven, maar een jonger iemand zal sneller de voorkeur verdienen. Maar hoe vind je dan wel ander werk? Hieronder alvast zes tips die je kunnen helpen bij het vinden van ander werk.
Netwerken is cruciaal. Netwerken is de manier om ergens binnen te komen voordat er een vacature of klus wordt uitgezet. Probeer via je eigen netwerk in contact te komen met mensen die je nog niet kent. Wees eerlijk. Zeg gewoon dat je graag met mensen wilt praten die je tips kunnen geven. Veel mensen vinden het leuk om op hun expertise aangesproken te worden. Vraag bij het netwerken nooit om een baan of werk.
Dit geldt zeker voor mensen die een baan hadden in sector waar het aanbod van werk afneemt. Ontdek wat je onderscheidt en onderschat jezelf niet. Als 45-plusser heb je veel ervaring. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is voor veel andere mensen heel uitdagend.
Ook na je 45e ben je niet te oud om in jezelf te investeren. Als je nu 45 jaar oud bent heb je in je werkzame leven nog minimaal 20 jaar te gaan. Dit is ook een mooie kans om een opleiding te volgen die je kan helpen bij een carrièreswitch. Er zijn genoeg opleidingen met een grote kans op werk. Zorg er daarnaast voor dat je digitale vaardigheden op niveau zijn (zie ook tip 6). Steeds meer ouderen missen de boot omdat ze in vergelijking met jongeren over minder digitale vaardigheden beschikken. Wellicht kun je via je werkgever je digitale vaardigheden vergroten.
Zoek een klus, geen baan. Dit maakt de kans op een vaste baan groter. Dat klinkt heel paradoxaal. Maar voor bedrijven is het spannend om iemand in vaste dienst te nemen. Door het aannemen van een klus of tijdelijke baan neem je deze angst weg en vergroot je tegelijkertijd de kans op vast werk doordat mensen kunnen zien hoe goed je bent.
Je kunt ook voor jezelf beginnen of doen alsof je een bedrijf begint. Bedenk wat jou onderscheidt en welke diensten of producten je dan zou aanbieden. Hoe zou je je bedrijf of dienst noemen en wie zouden je klanten kunnen zijn? Door dit soort denkoefeningen ben je beter in staat om jezelf te profileren. En wellicht begin je dan ook echt voor jezelf.
Wellicht een open deur, maar online is er erg veel te halen. Van LinkedIn tot andere social media. Vraag advies aan iemand met een HR-achtergrond en laat hem of haar je CV bekijken. Dit is de ook de basis voor een goed en ge-update LinkedIn profiel. Bedenk hoe je social media kunt inzetten. Vraag advies aan mensen die hier bedreven in zijn.
Er zijn veel vooroordelen over ouderen. Ze zouden minder hard werken, vaker ziek zijn, meer klagen en slecht tegen verandering kunnen. Maar vaak is het tegendeel waar. Ouderen zijn over het algemeen gelukkiger. Zij hebben bijvoorbeeld geen slapeloze nachten meer met jengelende kinderen. Uit onderzoek van de business school Wharton* blijkt dat oudere medewerkers gemiddeld juist beter presteren dan hun jongere collega’s. Ze zijn zorgvuldiger, socialer, loyaler en minder vaak afwezig. Uit ditzelfde onderzoek blijkt ook dat het juist de managers zijn die moeite hebben met het leiding geven aan oudere werknemers. Ze worden bijvoorbeeld onzeker van hun oudere collega’s. Deze managers zouden moeten proberen over hun eigen schaduw te springen. Wellicht dat de oudere werknemer hem of haar daarbij kan helpen.
* Managing the Older Worker – How To Prepare for the New Organizational Order, Peter Cappelli and Bill Novelli, Harvard Business Review Press, 2010