Een kind zal zeggen dat de burgemeester de baas van de gemeente is. In Nederland is dat echter de gemeenteraad. De burgemeester heeft wel een belangrijke functie en is het gezicht van de gemeente. De meeste inwoners van een gemeente zullen wel de burgemeester bij naam kennen en niet de wethouders (schepenen in Vlaanderen) of gemeenteraadsleden. De burgemeester heeft vooral veel bevoegdheden op het gebied van orde en veiligheid. Als burgemeester moet je goed kunnen opkomen voor de belangen van een gemeente. Burgemeester schrijf je overigens zonder ‘r’ achter ‘burge’. Veel mensen zullen burgermeester met de letter r schrijven omdat ze denken dat het een samenvoeging is van de woorden burger en meester. Maar het woord burgemeester is samengesteld uit de Middelnederlandse woorden burch [= stad] en meester. Het eerste lid is dus afkomstig van het woord burch/burg en niet van het woord burger.
Vrijwel alle burgemeesters zijn jarenlang lid van een politieke partij en actief geweest als politicus. Daarnaast ben je voor een gemeente vooral interessant als je een goed netwerk hebt en dus veel voor een gemeente kan betekenen. Er bestaat geen opleiding tot burgemeester en er zijn ook geen vacatures op vacaturesites voor de positie van burgemeester. Het proces van het benoemen van een burgemeester is een lange procedure. Als een gemeente en burgmeester nodig heeft kan je hiervoor solliciteren. Vaker komt het voor dat je door politici uit de betreffende gemeente benaderd wordt om te solliciteren. Uit de lijst met kandidaten selecteert de gemeenteraad de beste kandidaat en beveelt deze dan aan. De Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ('de Kroon') benoemt dan deze kandidaat. Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van 6 jaar.
Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.
Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.