CEO staat voor chief executive officer. De CEO is diegene die in een bedrijf de touwtjes in handen heeft. Meestal is dit een groot bedrijf met verschillende managementlagen en veel werknemers. Met een groot bedrijf wordt doorgaans een bedrijf bedoeld dat minimaal 100 werknemers heeft. Hiervoor gelden echter geen regels. Bij kleinere bedrijven spreekt men liever van een algemeen directeur, managing director, eigenaar/owner of oprichter (indien van toepassing). Als een organisatie een CEO heeft, is er vaak ook een CFO (chief financial officer) en CTO (chief technical officer). CEO is een andere benaming voor directievoorzitter. Een term die vroeger vaker werd gebruikt. Tot de verantwoordelijkheden van een CEO behoren het vaststellen en formuleren van beleid en leidinggeven aan bedrijven of publieke organisaties, binnen de richtlijnen die zijn gegeven door de raad van commissarissen of een vergelijkbaar orgaan. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het plannen, aansturen of coördineren van operationele activiteiten op het hoogste managementniveau met behulp van ondergeschikte managers, bestuurders of staf.
Vooral bij startups en in de techsector lopen er veel CEO’s rond. Maar zijn dit wel echte CEO’s en wanneer kan iemand zichzelf een CEO noemen? Als iemand een bedrijf start en de eerste werknemers in dienst kan nemen, dan is dat een hele prestatie. Maar als iemand zichzelf dan ook meteen een CEO noemt, zegt dat vooral iets over zijn of haar ego. Zowel naar klanten als werknemers. De grootste CEO’s zullen overigens nooit zeggen dat ze CEO zijn. Iedereen kent ze waarschijnlijk al en ze hoeven dus niet geïntroduceerd te worden. Er zullen normaal gesproken ook geen vacatures te vinden zijn voor een CEO. Als een organisatie een CEO nodig heeft, dan zal deze over het algemeen een recruiter inhuren die de juist man of vrouw gaat vinden.
Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.
Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.