Een goed cv blijft belangrijk. Bij een sollicitatie wordt hier vrijwel altijd om gevraagd. Maar hoe maak je een goed cv en waar moet je op letten? Een goed cv voldoet aan twee eisen.
Hieronder geven we aan wat je in het cv kan zetten en hoe je zorgt voor een passende en mooie vormgeving.
Een curriculum vitae (cv) is Latijn voor 'loopbaan leven'. In een cv laat je zien wat je hebt gedaan en geleerd met als doel om jezelf zo goed mogelijk te verkopen bij potentiële werkgevers of opdrachtgevers. De structuur van een cv is over het algemeen voor iedereen hetzelfde. Bovenaan staat je naam met pasfoto. Daaronder staan je personalia en je persoonlijk profiel. Vervolgens benoem je jouw werkervaring, opleidingen, vaardigheden (soft skills) en eventueel je hobby’s en nevenactiviteiten. Bij een cv werk je altijd in de omgekeerde volgorde. Bij opleidingen zet je de laatst genoten opleiding bovenaan. Dit geldt ook voor de andere kopjes.
Een cv is geen statisch document dat je om de zoveel tijd een update geeft omdat je bijvoorbeeld een training hebt gevolgd. Afhankelijk van jouw doel, de baan waarvoor je solliciteert, pas je jouw cv aan en benadruk je de dingen die relevant zijn. Zonder overigens de werkelijkheid te verdraaien of je heel anders voor te doen. Want dan krijg je een baan die niet bij je past. Ontdek nu hieronder waar je op moet letten als je jouw cv voorziet van inhoud.
Met personalia worden persoonlijke gegevens genoemd. Wat is je naam, waar woon je en via welke gegevens (e-mailadres, telefoonnummer) ben je bereikbaar? Met andere woorden, wie is de afzender van het cv. Vroeger was het ook heel gebruikelijk om zaken als geboortestad, leeftijd, geslacht, burgerlijke staat en nationaliteit te vermelden. Maar is het belangrijk om bijvoorbeeld te vermelden dat je single bent, kinderen hebt, samenwoont, gescheiden of getrouwd bent? Soms kan het in je voordeel werken om hier iets over te zeggen maar je moet je altijd afvragen of dit relevant is.
Tegenwoordig zijn er ook mensen die onder het kopje personalia links opnemen naar een LinkedIn profiel, eigen website of blog. Denk hier goed over na. Met een link naar bijvoorbeeld je Facebook of Instagram profiel loop je ook het risico dat mensen een verkeerde indruk krijgen en je privéleven is in principe privé.
Een profielschets is eigenlijk een inleiding van je cv. Je zegt in een paar zinnen wie je bent. Uit de tekst moet blijken waarom ze jou in dienst moeten nemen. De profielschets is misschien wel het moeilijkste gedeelte van een cv. Het is geen verplicht onderdeel en niet iedereen zet deze op het cv. Maar de profielschets is wel dat stukje tekst waarmee je jezelf in de schijnwerpers zet en potentiële werkgevers kan overtuigen. Je kan voor een profielschets aan (oud) collega’s vragen jou te omschrijven in een paar zinnen. Dit kan je ook aangeven in je profielschets. Je zegt dan bijvoorbeeld; ‘collega’s omschrijven mij als … en ….’ Of bedenk wat je zou zeggen als je met iemand in een lift staat en kort moet uitleggen waarom deze ene baan bij jou past. Wil je meer tips en ideeën voor het schrijven van een profielschets? Ga dan naar CV.nl.
Veel werkgevers zijn bij het aannemen van personeel vooral geneigd om te kijken naar ieamnds werkervaring. Want hiermee toon je aan wat je kan. Hoe beter jouw werkervaring aansluit bij het werk van een vacature, hoe groter de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Wat dat betreft spelen veel werkgevers op safe. Terwijl iemand met minder relevante werkervaring misschien wel gemotiveerder is en loyaler zal zijn. Bij gebrek aan kandidaten zullen werkgevers minder strenge eisen stellen en ook openstaan voor kandidaten met weinig of minder goed aansluitende werkervaring. Dus zonder de perfecte werkervaring ben je niet altijd kansloos.
Heb je geen of weinig werkervaring? Kijk dan of je andere activiteiten kunt benoemen waaruit blijkt dat je toch geschikt bent voor de baan. Denk aan vrijwilligerswerk, stages en nevenactiviteiten. Heb je qua werkervaring gaten in je cv? Bijvoorbeeld vanwege werkloosheid, omdat je de zorg voor je kinderen op je hebt genomen, vanwege mantelzorg of een wereldreis. Dan kan je hier op verschillende manieren mee omgaan. Je kan het benoemen. Of je kan verschillende functies en activiteiten, zeker als deze minder relevant zijn voor de functie, samenvatten tot een activiteit. Bijvoorbeeld: ‘Periode 1995 2005 – Zorg voor kinderen en diverse functies als verkoopmedewerker’.
Met gevolgde opleidingen kan je laten zien dat je beschikt over de vaardigheden die je nodig hebt voor het gevraagde werk. Veel functies op middelbaar niveau vragen om een vakopleiding. Denk aan beroepen als verpleegkundige, lasser of elektricien. Op hoger niveau geldt dit voor functies als medisch specialist en advocaat. Maar er zijn ook genoeg functies waar je met verschillende opleidingen terecht kunt. Bijvoorbeeld in de verkoop of het management. Naast vakspecifieke opleidingen zijn werkgevers ook geïnteresseerd in je hoogst genoten opleiding. Dit zegt iets over je werk- en denkniveau. Ben je benieuwd welke opleidingen veelgevraagd zijn? Ga dan naar het overzicht met opleidingen met een grote kans op werk.
Soft skills of zachte vaardigheden zijn de competenties die in verschillende functies van pas komen en waarvoor je vaak geen opleiding kunt volgen. Denk hierbij aan skills als kunnen samenwerken, creativiteit, zelfredzaamheid en klantvriendelijkheid. Werkgevers vinden soft skills steeds belangrijker. Door het benoemen van jouw soft skills die aansluiten bij een vacature laat je zien dat je een baan goed past bij jouw persoonlijkheid. Wil je weten welke soft skills werkgevers het belangrijkst vinden? Bekijk dan het overzicht van de 30 meest gevraagde soft skills. Of doe de competentietest en ontdek welke soft skills jij hebt.
Hobby’s en nevenactiviteiten kunnen een sterke toevoeging zijn. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een functie waarbij je origineel, vindingrijk of creatief moet zijn? Vermeld dan zeker creatieve hobby’s als fotografie, musea bezoeken of lezen. En met een hobby als oefenen voor een marathon laat je zien dat je een doorzetter en gedisciplineerd bent. Maar let op. Noem deze hobby’s alleen als je ze daadwerkelijk beoefent.
Nevenactiviteiten kunnen ook heel relevant zijn. Ben je bijvoorbeeld actief in het bestuur van de Vereniging van Eigenaren, zit je in de oudercommissie op een school of ben je actief op de sportclub? Hiermee laat je zien dat je maatschappelijk berokken bent. Hobby’s en nevenactiviteiten kunnen jouw profiel dus extra glans geven. Je kan er mee aantonen dat je over bepaalde eigenschappen beschikt op basis van je activiteiten naast je werk.
Vroeger zagen cv’s er heel eenvoudig uit. Ze waren zwart-wit en bestonden uit kopjes met daaronder opsommingen van ervaringen en opleidingen. Cv’s oogden daardoor erg saai en tekstueel.
Tegenwoordig is het normaal om je cv te voorzien van tekstblokken, steunkleuren en een foto. Door dezelfde tekst in blokken op te delen, met ondersteunende kleuren, symbolen en een pasfoto zorg je voor een frisser cv dat uitnodigt om te lezen. Doe je dat niet, dan zal je cv erg saai overkomen met het risico dat een werkgever denkt dat je niet gemotiveerd bent. Maar hoe zorg je nu voor een mooi cv? Hieronder staan een aantal suggesties, regels en handige tools voor een mooi vormgegeven cv.
Een goede foto is cruciaal. Dit moet geen vakantiekiekje zijn maar een zakelijke foto. Een zakelijke foto is geen pasfoto maar ook geen foto die is genomen in een pretpark met mensen of dieren op de achtergrond. Zorg voor een neutrale achtergrond waarbij voordelig bent uitgelicht en een positieve uitstraling hebt. Het kan geen kwaad hierin te investeren. Een goede profielfoto kan jaren meegaan en hoeft niet heel veel te kosten. Bij fotografiezaken die officiële pasfoto’s maken, kan je vaak ook terecht voor een mooie profielfoto. Deze foto kan je ook gebruiken voor je LinkedIn profiel
Bij het kiezen van een opmaak moet je goed nadenken over hoe deze overkomt. Overigens zal de opmaak van een cv ook afhangen van het soort functie waarvoor je solliciteert. Een cv voor een juridisch medewerker zal er anders uitzien dan een cv voor een marketingmedewerker. Een cv moet daarnaast ook beetje passen bij jouw persoonlijkheid. Ben je een extravert en vrolijk persoon, dan mag dat best een beetje tot uitdrukking komen in de opmaak van je cv. Andersom geldt ook. Ben je nuchter van aard, kies dan voor een eenvoudigere maar wel stijlvolle opmaak.
Ideaal is een cv op een A4. Maar soms moet je meer informatie kwijt. Je kan dan beter een cv maken van twee A4’tjes dan een cv van een A4’tje met weinig witruimte die heel druk oogt.
Let op. Zorg ervoor dat je jouw cv omzet in een PDF. Want als je een CV met bijvoorbeeld het programma Word hebt gemaakt, loop je het risico dat de opmaak bij de ontvanger anders is en je cv daardoor opeens heel anders oogt. Bovendien kunnen andere mensen jouw cv weer bewerken. Met een cv op PDF loop je deze risico’s niet.
Online zijn er tegenwoordig handige tools die je kunnen helpen bij het opmaken van een cv. Bijvoorbeeld via CV.nl of CVmaker. Via deze websites kies je een template (sjabloon). Een template bepaalt hoe je cv eruit komt te zien. Qua indeling, lettertype, opmaak en steunkleuren. Jij bepaalt uiteraard zelf wat de inhoud van een cv wordt. De kosten voor deze online cv tools zijn ongeveer 10 euro per maand. Je moet dan niet vergeten op tijd je abonnement op te zeggen, anders betaal je uiteindelijk meer dan nodig is. En je kan je je abonnement weer activeren op het moment dat je weer een nieuw cv nodig hebt.
Wil je zelf een cv opmaken? In Word bestaan er gratis sjablonen voor een cv. Meestal heten deze een resumé. Voor mensen die handig zijn met Word of een opmaakprogramma als Photoshop kunnen uiteraard zelf hun cv vormgeven. Ben je op zoek naar inspirerende voorbeelden. Google dan eens op ‘cv’ en kies voor zoeken op ‘Afbeeldingen’. Je vindt dan pagina’s met voorbeeld cv’s. Nadeel hiervan is wel dat je bij het aanbrengen van wijzigingen in je cv je vaak meer moet doen dan bij een sjabloon.