Wil jij dierenartsassistent worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor dierenartsassistenten. Maar wat doet een dierenartsassistent eigenlijk? Als dierenartsassistent help je de dierenarts in een dierenartspraktijk of dierenkliniek. De werkzaamheden zijn over het algemeen zeer divers. In een dierenartspraktijk heet je vaak klanten welkom en beman je soms de receptie. Taken kunnen daarnaast bestaan uit het voeren van dieren, water geven en onderzoeken op tekenen van ziekte of letsel. Kooien en werkruimtes schoonmaken en desinfecteren en laboratorium- en chirurgische apparatuur steriliseren. Als dierenartsassistent heb je een ‘paraveterinaire bevoegdheid’. Dat betekent dat je onder toezicht van de dierenarts medische handelingen mag doen, zoals het maken van röntgenfoto’s, het geven van medicijnen en het zorgen voor de narcose. Een dierenartsassistent wordt soms aangeduid als dierenartsassistent paraveterinair. Je kunt ook als proefdierenverzorger werkzaam zijn in een dierenlaboratorium waarbij je onderzoekers of artsen helpt bij het verzorgen van proefdieren.
Een dierenartsassistente zonder paraveterinaire bevoegdheid is meestal een baliemedewerker en is niet wettelijk bevoegd om bepaalde handelingen uit te voeren zoals het toedienen van injecties of het onderzoeken van een dier. Een paraveterinair mag dit wel. Een diagnose stellen mag weer niet, dit mag alleen de dierenarts.
Wil je dierenartsassistent worden? Hiervoor zijn speciale opleidingen op mbo-niveau die opleiden tot een gediplomeerd dierenartsassistent.
Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.
Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.