Werken aan duurzaamheid

Duurzame beroepen

Met duurzame beroepen bedoelt men over het algemeen beroepen die ervoor zorgen dat het milieu minder wordt belast. Met een duurzaam beroep lever je een positieve bijdrage aan het bestrijden van de klimaatcrisis. Dat kan betekenen dat jouw werk ertoe leidt dat mensen schone energie gaan gebruiken, er minder CO2-uitstoot is, de biodiversiteit toeneemt of dat grondstoffen beter gerecycled worden. Er is steeds meer behoefte aan mensen die een duurzame bijdrage kunnen leveren. Hieronder staan de belangrijkste duurzame beroepen. Bij elk beroep kun je doorklikken voor actuele vacatures, de inhoud van het werk, het salaris en passende opleidingen.

duurzame beroepen

Ingenieur windenergie

Afvalstoffenspecialist

Teeltspecialist

Projectleider duurzaamheid

Adviseur duurzaamheid

Energie adviseur

Monteur zonnepanelen

Monteur laadpalen

Isolatiemonteur

Monteur warmtepompen

Monteur windturbines

Medewerker recycling

 

Kenmerken duurzame beroepen

Wat hebben de typische beroepen op het gebied van duurzaamheid gemeen? Ze scoren bijna allemaal hoog op de kenmerken realistisch en intellectueel uit de RIASOC-theorie voor beroepskeuze. Een hoge score op realistisch betekent dat je het leuk vindt om met je handen te werken, apparatuur te bedienen of buiten te werken. Een realistisch beroep is het tegenovergestelde van een kantoorbaan. Een hoge score op intellectueel betekent dat je onderzoekend bent ingesteld en graag problemen oplost.

De combinatie van realistisch en intellectueel vind je vooral terug in technische beroepen. De toekomstbestendigheid van duurzame beroepen is zeer goed te noemen. Dat betekent dat de keuze voor een beroep waarmee je werkt aan de duurzaamheid van de wereld ook een keuze is voor een beroep met een grote kans op werk. Voorlopig zullen er dus genoeg vacatures energietransitie zijn.

 

Ondersteunende duurzame beroepen

Om het werk van monteurs, installateurs en ingenieurs mogelijk te maken zijn er veel mensen nodig. Elke organisatie moet bijvoorbeeld gemanaged worden, moet bereikbaar zijn en moet de relaties met klanten, aandeelhouders en overheden onderhouden. Dus ben je niet technisch onderlegd maar wil je de wereld wel duurzamer maken? Dan kan je vaak in een andere vorm ook een betekenisvolle bijdrage leveren. Bijvoorbeeld als manager, accountmanager, software developer, content marketeer of recruiter.

 

Welk duurzaam beroep past bij mij?

Ontdek nu met de beroepskeuzetest welke beroepen bij je passen. In veel beroepen kan je een bijdrage leveren aan een duurzame wereld. Zorg er vooral voor dat je een beroep vindt dat jou aanspreekt en bij je past. Dan zal je het werk leuker vinden en succesvoller zijn.

BEROEPSKEUZETEST