Een franchisenemer is eigenlijk een zelfstandig ondernemer die het recht heeft om tegen betaling een zaak met een bepaalde handelsnaam te runnen. Een bekend voorbeeld hiervan is een filiaal van Mac Donalds. Als franchisenemer sluit je dan een contract met de eigenaar van het merk Mac Donalds. Je mag dan onder deze naam je eigen zaak hebben. Er zitten vaak wel veel voorwaarden aan een overeenkomst tussen de franchisenemer en franchisegever (eigenaar merk). Je mag vaak geen producten van andere merken verkopen, vaak krijg je een regio of locatie toegewezen waar je moet ondernemen. Voordeel is wel dat je geen product of dienst hoeft te bedenken. Daarnaast is het groot voordeel, zeker bij merken als Mac Donalds, dat je meelift op de bekendheid en imago van een merk. Grote merken hebben daarnaast vaak een groot inkoopvoordeel. Maar voor innovatie van diensten en producten ben je wel afhankelijk van de franchisegever. En als zelfstandig ondernemer draag je wel financiële risico’s die horen bij het ondernemerschap. Andere voorbeelden van merken die werken met franchisenemers zijn Albert Heijn supermarkten, Shoeby modezaken, Belisol kozijnen en DA-drogisterijen.
Je kunt op verschillende manieren franchisenemer worden. Franchisegevers zullen uiteraard ook eisen stellen. De Kamer van Koophandel kan je hierbij helpen en er zijn ook websites met overzichten van franchiseformules.
Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.
Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.