2 februari 2020, update 17 november 2021
Kansrijke beroepen zijn beroepen die goede baankansen bieden. Een kansrijk beroep is dus een beroep waarbij de kans op een betaalde baan erg groot is als je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. De baankansen worden niet alleen bepaald door het aantal vacatures, maar ook door het aantal concurrenten voor hetzelfde beroep. Dus een beroep met veel vacatures en veel werkzoekenden (voor datzelfde beroep) is minder kansrijk dan een beroep met net zo veel vacatures en minder werkzoekenden. Meer uitleg over de definitie van een kansrijk beroep vind je op de site van het UWV.
Volgens het UWV zijn er op verschillende opleidingsniveaus voldoende kansrijke beroepen te vinden.
Ook voor mensen zonder opleiding zijn er beroepen waar werkgevers met moeite mensen voor kunnen vinden. Wel zijn dit over het algemeen beroepen waarin je vooral fysiek bezig bent.
Voor mensen met een vakopleiding op middelbaar niveau is het aanbod van kansrijke beroepen erg groot. Het zijn vrijwel alleen beroepen waarvoor je technisch moet zijn of een zorgopleiding moet hebben gevolgd.
Ook op hoger niveau zijn er veel baankansen. Voor hoger opgeleiden zijn er vooral kansen in de IT, de zorg, het onderwijs en in de dienstverlening.
Naast kansrijke beroepen zijn er ook kansarme beroepen. Dit zijn de beroepen met weinig baankansen. Voor deze beroepen geldt dat het lastig zal zijn om snel werk te vinden.
Robots, slimme software, artificiële intelligentie en algoritmes zorgen ervoor dat veel werk niet meer door mensen hoeft te worden gedaan. Vaak gaat het daarbij om eentonig, fysiek zwaar en gevaarlijk werk. Maar ook steeds meer administratief en bureauwerk wordt door software overgenomen, zoals bij onderstaande beroepen.
Wil je meer weten over de gevolgen van slimme software en robots voor werk en carrière? Lees dan het artikel over de robotisering van beroepen.
Andere kansarme beroepen zijn te populair onder scholieren en studenten en werkzoekenden. In deze beroepen zijn er veel sollicitanten per vacature waardoor de kans op een baan erg klein is. Dat geldt bijvoorbeeld voor onderstaande beroepen.
Voor veel mensen met een kansarm beroep zijn er genoeg alternatieve beroepen denkbaar. Om mensen hierin te helpen, hebben we 8 tips voor het maken van een carrièreswitch op een rijtje gezet. Soms moet iemand zich laten omscholen om een overstap naar een kansrijk beroep in een andere sector te realiseren. Bekijk hiervoor het overzicht met opleidingen met grote kans op werk.