Als je hebt over iemands karakter, dan heb je het over iemands eigenschappen. Dit kunnen goede en slechte karaktereigenschappen zijn. Je bent bijvoorbeeld heel behulpzaam maar ook een beetje slordig. De lijst met karaktereigenschappen is heel lang. Toch zit er een bepaalde logica in. Je kan ze in vijf categorieën indelen. Hieronder laten we zien welke soorten karaktereigenschappen je allemaal kan onderscheiden. Ook laten we zien dat de slechte eigenschappen vaak een goede kant hebben. De lijsten met karaktereigenschappen kan je dus gebruiken ter voorbereiding op een sollicitatie.
Halverwege de vorige eeuw hebben Amerikaanse onderzoekers gekeken naar de woorden die mensen gebruiken om elkaar te karakteriseren. De lijst met karaktereigenschappen die mensen gebruiken om elkaar te beschrijven, is vrij lang. Zoals je hieronder kunt zien. Toch blijkt dat als je deze woorden groepeert, je vijf soorten eigenschappen overhoudt. Ook uit later onderzoek bleek telkens weer dat mensen elkaar en zichzelf beschrijven op basis van eigenschappen die je kunt indelen in vijf categorieën. Deze vijf categorieën vormen de basis van de Big Five persoonlijkheidstheorie. De vijf persoonlijkheidskenmerken uit de Big Five persoonlijkheidstheorie zijn:
Op de meeste van deze vijf kenmerken scoren mensen over het algemeen vrij gemiddeld. De kenmerken waar je minder gemiddeld op scoort, bepalen vooral jouw karaktereigenschappen. Met een karaktertest bepaal je dus hoe je op deze vijf kenmerken scoort en wat jouw kenmerkende eigenschappen zijn. Een karaktertest wordt meestal een persoonlijkheidstest genoemd.
Karaktereigenschappen zijn niet altijd goed of slecht. Dit hangt vooral af van de situatie. Je kan daarom beter spreken van gewenste en minder gewenste eigenschappen, in plaats van goede en slechte eigenschappen. Voor een salesfunctie is het bijvoorbeeld belangrijk dat iemand extravert is. Terwijl het voor een beroep als programmeur een minder gewenste eigenschap is en je vooral zelfstandig moet kunnen werken. Toch kan het verstandig zijn om bij een sollicitatie ook minder gewenste eigenschappen als verbeterpunt te noemen. Dit laat zien dat je bewust bent van je al je eigenschappen. Niemand is perfect en je komt zo een stuk eerlijker over.
Wil je weten welke goede en slechte eigenschapen bij jou passen? Ontdek het met de persoonlijkheidstest.