Loopbaantesten helpen je bij het maken van loopbaankeuzes. Ze beantwoorden vragen als: wat ik wil ik, wie ben ik en wat kan ik? Op Jobpersonality hebben we voor de belangrijkste loopbaanvragen een loopbaantest ontwikkeld. Onze gratis loopbaantesten werken met afbeeldingen en hebben als doel je te helpen bij het maken van een goede loopbaankeuze. Ontdek hieronder welke loopbaantest jouw loopbaanvraag het beste beantwoordt. Ben je een adviseur en wil je onze unieke loopbaantesten gebruiken? Dat kan met een testaccount.
Een beroepskeuzetest helpt bij het ontdekken welk werk en bijbehorende beroepen bij je interesses passen. Een beroepskeuzetest wordt daarom ook wel een interessetest genoemd. Het geeft antwoord op de vraag: Wat wil ik later worden? Of bij een carrièreswitch: Wat voor werk lijkt mij leuk om te doen? Een beroepskeuzetest kun je dus altijd doen en is niet alleen geschikt voor scholieren en studenten.
Wie ben ik? Met de persoonlijkheidstest krijg je antwoord op deze vraag. De test laat zien hoe je scoort op de vijf hoofddimensies van persoonlijkheid. Gebaseerd op de valide Big Five persoonlijkheidstheorie. De uitslag laat zien wat voor (werk)omgeving bij je persoonlijkheid past. Hoe beter de werkomgeving bij je past, hoe beter je over het algemeen zult functioneren. Daarom is een persoonlijkheidstest vaak een onderdeel van een assessment.
Wat kan ik? De competentietest laat zien hoe je scoort op de zes competenties van de toekomst. Ben je klantgericht, samenwerkend, analytisch, gedreven of vooral creatief? Dit soort competenties worden ook wel soft skills genoemd. Soft skills heb je nodig in veel verschillende functies. Je soft skills zijn daarom ook de manier om te onderzoeken welke beroepen nog meer bij je passen.
Wat vind ik belangrijk ik? De drijfverentest laat zien wat je met je werk wilt bereiken. Wil je rijk worden, een betekenisvolle bijdrage aan de maatschappij leveren of ga je voor vrijheid en autonomie? Drijfveren worden ook wel werkwaarden genoemd. De drijfverentest meet hoe jij scoort op de negen belangrijkste drijfveren voor werk.
Er zijn heel veel verschillende soorten ondernemers. Niet iedere ondernemer is hetzelfde en iedereen heeft wel competenties die gewenst zijn voor het ondernemerschap. Ben je een ondernemer met lef, ben je een aanpakker, heb je altijd goede ideeën of kan je mensen bij elkaar brengen? Met de ondernemerstest ontdek je welke van deze en andere ondernemerscompetenties het meest op jou van toepassing zijn.
Een studiekeuzetest helpt je bij het vinden van een studie waarbij de kans op leuk werk, na je afstuderen, het grootst is. Een studiekeuzetest lijkt daarom erg veel op een beroepskeuzetest. Alleen worden op basis van passende beroepen de studies genoemd die passen bij iemands interesses en voorkeuren. Deze studiekeuzetest is bedoeld voor mensen die een hbo- of wo-studie willen gaan volgen.
De IT-wereld bestaat niet alleen uit programmeurs. De IT beroepentest laat zien welke beroepen in de digitale wereld aansluiten bij jouw interesses. Want in de snel veranderende arbeidsmarkt blijft de vraag naar IT mensen groot. Met deze test ontdek je welke digitale beroepen bij jou passen.
Mbo-opleidingen leiden op tot bepaalde beroepen. Het aanbod van mbo-opleidingen is heel groot en divers. Van een kappersopleiding tot een opleiding lassen of elektrotechniek. Met de mbo-beroepentest ontdek je welke beroepen op middelbaar niveau het beste aansluiten bij je interesses.
In het hoger beroepsonderwijs en op de universiteit leiden sommige studies je op tot specifieke beroepen, zoals tandheelkunde. Maar met de meeste studies kun je veel verschillende kanten op. Deze test laat zien welke hbo en universitaire beroepen bij je passen zodat je passende studies kunt kiezen of ontdek je welke beroepen nog meer bij je passen.
Hebben loopbaantesten nu zin? Het antwoord hierop is ja, maar het zijn geen toekomstvoorspellers. Het doel van een loopbaantest is om loopbaanvragen te beantwoorden. Maar de uitslag van een test is niet een blauwdruk en moet je dus niet zien als de waarheid. Elke loopbaantest is gebaseerd op een theorie of model. Natuurlijk is niet elke theorie even goed of valide. Maar zelfs de beste theorie kent voor- en tegenstanders en de werkelijkheid is vaak te complex om te verklaren door middel van een theoretisch model. Het is dus verstandig om je dit te realiseren als je een loopbaantest doet. Toch kunnen de resultaten je verleiden om op een andere manier naar jezelf te kijken, je te inspireren of op ideeën brengen. Dat is dan meteen ook het nut van een loopbaantest.
Er is geen vaste volgorde voor het maken van loopbaantesten. Maar als je helemaal niet weet wat je wilt gaan doen of je bent toe aan een carrièreswitch, dan kun je het beste beginnen met een beroepskeuzetest. Met een beroepskeuzetest houd je geen rekening met opleidingen of competenties. Je mag alles kiezen wat je leuk vindt, of het nu realistisch is of niet. Toch het deze oefening veel zin. Door alleen te kijken naar je interesses sta je open voor beroepen en functies waar je anders niet op gekomen zou zijn. Dat is ook interessant voor iemand die al 20 jaar werkervaring heeft. Stel je hebt een beroep dat ophoudt te bestaan, bijvoorbeeld als gevolg van robotisering. Je oude beroep of misschien wel je branche is dan geen optie meer. Je moet dus uitkijken naar iets nieuws. Uit een beroepskeuzetest kan blijken dat het beroep van chirurg bij jou past. Als dat geen realistische optie is, leert deze uitslag je toch wat. Want kennelijk help je graag mensen en werk je graag met je handen en is een kantoorbaan iets dat minder goed bij je past. En wellicht ben je ook een beetje gevoelig voor status. Zoek dan een beroep dat een of meer van deze kenmerken bevat. Op middelbaar niveau bijvoorbeeld het beroep van buschauffeur, ambulancechauffeur, verzorgende IG en misschien ook een beroep als barmedewerker of barista. Dat zijn allemaal beroepen waarbij je met je handen werkt en/of niet achter een bureau zit en mensen helpt (in de zorg of horeca). Met een drijfverentest ontdek je wat je met je werk wilt bereiken. Bijvoorbeeld rijk worden, de maatschappij helpen of zelfstandig zijn. Met een competentietest kun je vaststellen of je de juiste softskills bezit. Dit is vooral handig als je wilt switchen van carrière. Want jouw softskills worden vaak ook gevraag in andere functies en beroepen. Met de ondernemerstest ontdek je welke competenties voor het ondernemerschap jij bezit. Met een persoonlijkheidstest kun je vaststellen welke persoonlijkheidskenmerken je bezit en in wat voor functies deze gewenst zijn. De beroepskeuzetest van Jobpersonality toont niet alleen welke beroepen bij je passen, maar laat ook zien waar sommige beroepen bij je passen zodat je zelf beter in staat bent om nog meer passende beroepen te vinden.
Loopbaantesten meten je persoonlijkheid, interesses, drijfveren en competenties. Elke testuitslag heeft positieve kanten en valkuilen. Het kan natuurlijk voorkomen dat de uitslag van een test tegenvalt. Als dit het geval is, kan dat twee dingen betekenen. De test zit ernaast of de uitslag is wellicht toch interessant. De uitslag van een test kan niet aanspreken omdat het een slechte test is of omdat je bijvoorbeeld een paar vragen verkeerd hebt begrepen waardoor de uitslag heel anders is dan deze zou moeten zijn. In dit soort gevallen moet je de resultaten maar zo snel mogelijk vergeten. Maar het kan ook zo zijn dat het resultaat van de loopbaantest het onderzoeken waard is. Soms kan een uitslag niet leuk zijn omdat je bijvoorbeeld niet hoog scoort op artistiek (terwijl je dat wel van jezelf vindt) of volgens de test ben je vrij snel gestrest. Allereerst betekent een lagere score vaak dat je in verhouding tot anderen lager scoort en bovendien heb je jezelf met anderen vergeleken. Een score is dus relatief. Daarnaast is het bij loopbaantesten vaak zo dat elke score positieve en negatieve kanten heeft. Iemand die niet tegen stress kan, is vaak wel sensitief en alert. En een creatief persoon kan ook vaak blijven hangen in het bedenken van plannen wat niet altijd gewenst is.
De waarde van het testresultaat kan je ook vaststellen door deze naast de uitslag van andere testen te leggen. Laten deze tegenstrijdigheden zien of vullen ze elkaar aan? En mochten de resultaten tegenstrijdig lijken, is dat dan te verklaren? Daarnaast is het verstandig om met mensen die jou goed kennen te praten over de uitslag van een loopbaantest. Herkennen anderen jou in de resultaten van de afgenomen loopbaantesten?
Tot slot moet je een loopbaantest als een stuk gereedschap zien. Voor het maken van een kastje heb je bijvoorbeeld een hamer, zaag en schroevendraaier nodig. Elk gereedschap heeft een bepaalde functie. Dat geldt ook voor jouw loopbaanvraag. Elke test is een stuk gereedschap waarmee je jouw loopbaan probeert vorm te geven.
De meeste mensen hebben op school wel een keer een studiekeuzetest of beroepskeuzetest gemaakt. Of ze maken online een loopbaantest als ze op zoek zijn naar een andere baan. Maar soms moet je voor een werkgever een loopbaantest afnemen. Dit is meestal het geval bij een assessment of bij een re-integratietraject. Loopbaantesten worden dan gebruikt om te bepalen of de baan die je wilt hebben bij je past. Bij een assessment worden er naast loopbaantesten ook IQ-testen ingezet. Meer informatie hierover vind je op testen bij assessments. En bij een re-integratietraject wordt er, met behulp van testen, onderzocht welk ander werk bij jou past. Hoe dat precies werkt, wordt uitgelegd op re-integratietesten.
Naast loopbaantesten kun je ook andere middelen gebruiken om jouw loopbaan vorm te geven. Bijvoorbeeld een loopbaantraining, een cursus solliciteren via LinkedIn of een tool waarmee je een CV maakt of motivatiebrief schrijft. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk op het overzicht met loopbaantools.