Wil jij medewerker burgerzaken worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor medewerkers burgerzaken. Maar wat doet een medewerker burgerzaken eigenlijk? Als medewerker burgerzaken ben je in dienst van een gemeente en verricht je onder andere balie- en backofficewerkzaamheden met betrekking tot de burgerlijke stand, de Basisregistratie personen (Brp), reisdocumenten, rijbewijzen, nationaliteitswetgeving en verkiezingen. Als baliemedewerker burgerzaken ben je feitelijk een gemeenteambtenaar op de afdeling bevolking en dien je het publieke belang. Dit betekent dat je aan de ene kant heel procedureel bent en je je aan de geldende regels en wetten houdt en tegelijkertijd burgers zo goed mogelijk probeert te helpen. Sommige medewerkers burgerzaken zijn gespecialiseerd op een bepaald terrein. Bijvoorbeeld in het doorvoeren van (complexe) mutaties en het behandelen van aanvragen voor een briefadres of wijzigingen vanuit het buitenland. Een medewerker burgerzaken wordt soms ook een medewerker klantcontact, medewerker publiekszaken, consulent burgerzaken, ambtenaar van de burgerlijke stand of front office medewerker genoemd.
Hoe word je medewerker burgerzaken? Allereerst moet je klantgericht zijn en wordt er meestal gevraagd om iemand op mbo-niveau. Bij veel gemeentelijke organisaties kan je speciale opleiding voor medewerker burgerzaken volgen.
Carine - Medewerker publiekszaken: “Als medewerker publiekszaken kom je met veel mensen in contact en is iedere dag anders. Het geeft voldoening om mensen zo goed mogelijk te kunnen helpen en hen tevreden naar huis te kunnen sturen. De functie is juridisch, afwisselend en breed.”
Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken sociaal & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.
Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.