23 mei 2023
Wat zijn de beroepen met het hoogste salaris, met welke beroepen verdien je het meest? Hieronder staan de 30 bestbetaalde beroepen van Nederland met voldoende vacatures. Achter elk beroep staat het gemiddelde bruto jaarsalaris dat in vacatures wordt aangeboden. Ontdek ook wat de kenmerken van de bestbetaalde beroepen zijn. Wil je nog meer verdienen? Lees dan waarom je dan beter ondernemer kan worden. Bij elk beroep in deze top 30 kan je doorklikken voor informatie over de werkzaamheden, passende opleidingen en actuele vacatures.
Wat meteen opvalt aan de bestbetaalde beroepen is het opleidingsniveau. Voor vrijwel alle beroepen geldt dat je minimaal een opleiding op hbo-niveau of hoger moet hebben afgerond. Sommige beroepen vereisen zelfs een lange en specialistische opleiding op universitair niveau. Zoals dat van een huisarts, psychiater en specialist ouderengeneeskunde.
Dit betekent overigens niet dat middelbaar opgeleiden niet veel kunnen verdienen. Veel beroepen zijn ook bereikbaar door middel van werkervaring en hier en daar een extra training of opleiding. Alleen beroepen met een beschermde titel, zoals dat van een medisch specialist, zijn onbereikbaar zonder de juiste opleiding.
Wat ook opvalt is dat er naast goedbetaalde beroepen in de gezondheidszorg ook veel geld wordt verdiend met managementfuncties. Met beroepen als projectmanager, technisch leidinggevende, bedrijfsleider en projectleider. Maar ook in de IT worden mensen met de juiste achtergrond goed betaald. Vooral met managementfuncties of voor het kunnen analyseren van data.
Voor meer dan de helft van de beroepen geldt dat deze hoog scoren op het persoonlijkheidskenmerk intellectueel. Volgens de riasoc-theorie voor beroepskeuze zijn dit beroepen voor mensen die graag analytisch werk doen en van intellectuele uitdagingen houden. Maar ook beroepen die hoog scoren op het persoonlijkheidskenmerk ondernemend komen veel voor in de deze top 30. Artistieke beroepen komen niet voor in deze lijst met goed betaalde beroepen.
Het overzicht van bestbetaalde beroepen bestaat alleen uit mensen die in loondienst zijn. Dat zijn dus mensen die een werkgever hebben die iedere maand keurig het salaris overmaakt en geld inhoudt voor het pensioen. Dit geeft een vertekend beeld. Want alleen al in Nederland zijn er volgens het CBS meer dan 2 miljoen bedrijven waarvan het merendeel (80%) bestaat uit bedrijven met een werkzaam persoon. Dat zijn dus vooral zelfstandig ondernemers, bijvoorbeeld als zzp’er. En succesvolle ondernemers kunnen heel veel geld verdienen. De echte grootverdieners zijn dus hier te vinden en staan niet in het overzicht met mensen die in loondienst werken. Voor de bestbetaalde beroepen zijn er met andere woorden geen vacatures.
Wil je echt veel geld verdienen? Dan zal je ondernemer moeten worden. Met de ondernemerstest kan je alvast ontdekken over welke ondernemerscompetenties jij beschikt.
Met de beroepenzoeker van Jobpersonality kan je zien wat het actuele salarisaanbod is voor meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen. De salarisgegevens zijn gebaseerd op de salarissen die op dit moment in vacatures worden genoemd. Je krijgt dus een zeer up-to-date beeld van de aangeboden salarissen. Maar let op, deze salarissen kunnen vrij laag zijn. Een van de redenen hiervoor is dat er in vacatures vaak startsalarissen worden genoemd. Het startsalaris van een assistent accountant is bijvoorbeeld niet heel hoog. Maar dat van een senior accountant is weer een stuk hoger.
Dus wil je weten wat de actuele (start)salarissen zijn bij een bepaald beroep? Gebruik de beroepenzoeker en vind jouw beroep maar realiseer je daarbij wel dat je over het algemeen meer kunt verdienen als je langer in dienst bent. En bij beroepen met relatief weinig vacatures kan het gemiddeld aangeboden salaris erg hoog of laag uitvallen vanwege het gebrek aan data.
Bij alle veelvoorkomende beroepen, meer dan 1300, die je via de beroepenzoeker kunt vinden, staat vermeld hoeveel je per jaar kunt vinden. Om deze data te kunnen tonen, werkt Jobpersonality samen met Adzuna.nl. Adzuna is een zogenaamde en metazoekmachine voor vacatures. Dit betekent dat ze ook de vacatures tonen van ander vacaturesites. Je kunt daardoor bijna alle vacatures vinden die er op dit moment zijn. Door middel van een algoritme (slimme software) houdt Adzuna ook bij wat het gemiddeld aangeboden salaris is voor elke beroep met dezelfde functienaam.
Probleem is alleen dat er niet bij alle vacatures een salarisindicatie wordt gegeven. Zeker in Nederland zijn werknemers en werkgevers erg voorzichtig met het noemen van salarisgegevens. Hierdoor wordt er bij sommige beroepen helemaal geen salarisindicatie gegeven. En bij andere beroepen kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin een salaris wordt genoemd. Daarom is, in 2022, bij het samenstellen van de top 30 alleen maar gekeken naar beroepen met minimaal 100 vacatures. Het aantal vacatures bij elk beroep kan per maand behoorlijk variëren. Dus het kan voorkomen dat er bij sommige beroepen in deze lijst op bepaalde momenten minder dan 100 vacatures worden aangeboden. Voor de algemene conclusie over het soort beroepen waarmee je veel geld kan verdienen heeft dit geen invloed.
Omdat er alleen naar beroepen is gekeken met meer dan 100 vacatures ontbreken er ook een aantal beroepen waar je over het algemeen veel geld mee verdient. Zoals dat van een rechter, piloot, luchtverkeersleider of CEO. De lijst is hierdoor minder compleet. Maar door te werken met veelvoorkomende beroepen, op basis van het aantal vacatures, is de lijst wel toegankelijker.