Om verschillende redenen kan je ervoor kiezen je te laten omscholen. Soms noodgedwongen of omdat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Je doet bijvoorbeeld werk dat je totaal geen voldoening geeft of hebt een baan zonder toekomstperspectief en zit wellicht al werkloos thuis. In beide gevallen kan dat betekenen dat je werk moet gaan doen wat je nog niet hebt gedaan en waarvoor je jezelf moet laten omscholen. Maar hoe doe je dat? Hoe kies je de juiste omscholing, waar moet je op letten, hoe bepaal je nu welke opleiding je moet volgen? Hieronder staan vijf tips voor een succesvolle omscholing. En tot slot nog een advies voor mensen die op latere leeftijd willen omscholen.
Bepaal wat je leuk vindt
Het moment dat je moet omscholen is natuurlijk ook een goed moment om te bepalen wat je leuk vindt. Wat is jouw droomberoep? Sluit daarbij in eerste instantie niets uit. Want ook beroepen die wellicht niet mogelijk zijn, geven toch een goede indicatie van de werkzaamheden die je aanspreken of de werkwaarden die je belangrijk vindt. Met de gratis beroepskeuzetest ontdek je welke beroepen passen bij jouw interesses. Misschien zitten er al een paar beroepen bij die na een korte training of wellicht zelfs zonder extra opleiding mogelijk zijn?
Bepaal je soft skills
Hard skills zijn de vakspecifieke competenties die je leert in een opleiding. Zoals programmeren in Java of verpleegkundige handelingen. Soft skills zijn zachte vaardigheden die jou van nature makkelijk afgaan en die in veel verschillende beroepen gewenst zijn. Denk aan dingen als samenwerken, creativiteit en klantvriendelijkheid. Door beroepen te vinden die passen bij jouw soft skills is de kans op een succesvolle carrièreswitch groter. Via een opleiding hoef je dan alleen nog maar aan je hard skills te werken. Met de gratis competentietest kun je bepalen wat jouw soft skills zijn en welke beroepen hierbij passen.
Kies een kansrijke en passende opleiding
Wellicht iets dat erg voor de hand ligt. Probeer een opleiding te kiezen met een grote kans op werk. Waarom zou je jezelf anders omscholen? Tegelijkertijd kun je ook selecteren op de opleiding die aansluit bij jouw interesses. Gelukkig zijn er genoeg verschillende branches waar ze personeel nodig hebben waardoor de kans op het vinden van een passende opleiding best wel groot is. Om je het gemakkelijk te maken hebben we overzicht gemaakt met opleidingen met een grote kans op werk.
Bepaal de vorm van de opleiding
Het aanbod van opleidingen is groot en divers. Zo zijn er voltijd opleidingen maar is het ook mogelijk om duale of deeltijdopleidingen te volgen. Sommige opleiding worden alleen klassikaal op een locatie gegeven maar het is soms ook mogelijk om opleidingen online of gedeeltelijk online te volgen. Ben je iemand die behoefte heeft aan structuur, kies dan een klassikale opleiding. Heb je veel discipline of behoefte aan flexibiliteit, dan is een onlineopleiding wellicht geschikter. Voordeel van een onlineopleiding is dat je deze thuis kunt doen. Op zoek naar een kansrijke thuisopleiding? Ga dan naar 5 thuisstudies met een grote baankans.
Maak een keuze
Wellicht een open deur, maar maak een keuze. Dit klinkt heel logisch, maar voor veel mensen zal het lastig zijn om de knoop door te hakken. Je gaat immers veel tijd en energie steken in omscholing. Mensen zullen je gaan vragen waarom je deze keuze hebt gemaakt. Je zal zelf wellicht ook twijfels hebben. Zal deze omscholing wel succesvol uitpakken? Wat als het tegenvalt? Maar twijfel is normaal en realiseer je het volgende. Wat je ook kiest en hoe je keuze ook uitpakt, je zal er meer inzicht van krijgen. Je leert jezelf beter kennen, leert andere mensen kennen, doet bepaalde vaardigheden op en bent daardoor nog beter in staat om je loopbaan verder vorm te geven. Kan of wil je geen keuze maken? Overweeg dan een loopbaantraining. Deze dwingt je om jezelf in kaart te brengen en te kijken welke omscholing eventueel nodig is voor een volgende stap in je carrière.
Ook op latere leeftijd kun je jezelf nog omscholen. De leeftijd waarop mensen met pensioen gaan is steeds later. Als je nu bijvoorbeeld 52 jaar bent heb je nog 15 jaar te gaan. De vijf tips voor omscholing gelden voor iedereen. Of je nu nog maar net werkt of al wat ouder bent. Wellicht dat op latere leeftijd sommige keuzes lastiger zijn. Bijvoorbeeld omdat een opleiding erg lang duurt in relatie tot de tijd die je nog moet werken. Daar tegenover staat dat je op latere leeftijd wel meer vaardigheden hebt opgedaan dan iemand die nog maar net werkt. Misschien heb je bepaalde kennis die je kunt gebruiken in het onderwijs en kun je instromen als docent. Zeker als je een technische achtergrond hebt. Maar ook in de zorg zijn ze op zoek naar mensen die hun handen uit de mouwen kunnen en willen steken en is leeftijd geen issue. Bijvoorbeeld als verpleegkundige, verzorgende IG of thuishulp. Kun je zelfstandig werken en ben je goed in cijfers en onderzoekend ingesteld? Overweeg dan een omscholing tot programmeur of een financiële functie als controller, financieel administratief medewerker of assistent accountant.