Ondernemende beroepen

Bij ondernemende beroepen denk je al gauw aan een zelfstandig ondernemer of CEO. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende beroepen waarvoor het van belang is dat je ondernemend bent. Zoals een politicus of politieagent. Voor deze beroepen geldt ook dat je risico’s durft te lopen, een grote verantwoordelijkheid draagt, graag het initiatief neemt en het voor het zeggen wilt hebben. Er bestaan met andere woorden veel verschillende soorten ondernemende beroepen. Hieronder kan je zien welke 5 type ondernemers je kan onderscheiden. Wat voor soort ondernemer ben jij?

Ondernemende beroepen

Vijf typen van ondernemende beroepen

Elk beroep, ook een ondernemend beroep, is te karakteriseren aan de hand van minimaal nog een ander persoonlijkheidskenmerk. Een advocaat is bijvoorbeeld naast intellectueel (onderzoekend) ook ondernemend. Je vertegenwoordigt het belang van je cliënt en treedt namens hem of haar op. Een agrariër (boer) is naast het feit dat hij of zij een echt buitenmens is ook ondernemend. Want als boer moet je vaak grote investeringen maken en stuur medewerkers aan. Volgens het RIASOC model voor beroepskeuze kun je het persoonlijkheidskenmerk ondernemend op deze wijze combineren met nog vijf ander kenmerken. Deze persoonlijkheidskenmerken zijn realistisch, intellectueel, artistiek, sociaal en conventioneel. Op deze manier ontstaan vijf typen van ondernemende beroepen.

Realistische ondernemers

Met realistisch wordt iemand bedoeld die een doener is. Iemand die niet kan stilzitten, graag buiten is en een voorkeur heeft voor het werken met apparaten of machines. Zeg maar het tegenovergestelde van een kantoorbaan. De combinatie ondernemend en realistisch leidt tot beroepen als politieagenttaxichauffeur, kok of zelfstandig-hovenier.

Intellectuele ondernemers

Naast ondernemend kan iemand ook intellectueel zijn. Iemand onderzoekt dan graag dingen en is analytisch van aard. Een rechercheur, marktonderzoeker en neuromarketeer zijn voorbeelden van beroepen waarbij je ondernemend en onderzoekend dient te zijn.

Artistieke ondernemers

Iemand kan naast ondernemend ook heel artistiek zijn. Hij of zij is creatief, houdt van vormgeving en kunst of is fantasievol. Een galeriehouder of kunsthandelaar is hiervan een mooi voorbeeld. Maar denk ook aan een entrepreneur. Deze heeft over het algemeen veel fantasie wat leidt tot een business idee dat ze vervolgens gaan realiseren. Andere voorbeelden van een ondernemend en creatief beroep zijn een regisseur, verslaggever en modeontwerper.

Sociale ondernemers

Voor sommige beroepen geldt dat iemand zowel sociaal als ondernemend dient te zijn. Sociaal houdt dan in dat je graag andere mensen helpt of hen iets wilt leren. Een accountmanager is een mooi voorbeeld van een beroep waarbij je zowel ondernemend bent als relatiegericht. Een goede accountmanager gaat namelijk niet alleen voor het eigen belang of korte termijn winst, maar probeert zich ook te verplaatsen in het belang van de klant om hem of haar te helpen. Andere voorbeelden van sociale en ondernemende beroepen zijn een ober, stewardess, politicus of rechter.

Conventionele ondernemers

Er zijn ook veel ondernemende beroepen waarbij het van belang is dat je naast ondernemend ook punctueel en goed georganiseerd bent en betrouwbaar te werk gaat. Mensen met deze eigenschappen worden ook wel conventioneel genoemd. Er zijn veel beroepen die hoog scoren op ondernemend en conventioneel, zoals office managerluchtverkeersleider, accountant en CEO.

 

Wat voor soort ondernemer ben ik?

Wil je weten hoe je op de RIASOC-kenmerken voor beroepskeuze scoort en hoe veel interesse je hebt in ondernemende activiteiten? Doe dan de gratis beroepskeuzetest en ontdek wat voor type ondernemer je bent.

BEROEPSKEUZETEST

 

Competenties van ondernemers

Met een beroepskeuzetest ontdek je of je voorkeur hebt voor ondernemende beroepen. Maar dat zegt nog niet zo veel over jouw competenties als ondernemer. De Nederlandse Ondernemers Academie (NOA) zegt dat ondernemers als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat ze financieel risico durven lopen. Dat onderscheidt volgens Imre de Groot, een van de oprichter van de NOA, ondernemers van managers en bestuurders. Daarnaast bezitten ondernemers ook andere competenties. Dit bepaalt wat voor ondernemerschap het beste bij hen past.  Wil je weten welke ondernemerscompetenties je allemaal kunt onderscheiden? Meer informatie hierover vind je in het overzichtsartikel de zes competenties van ondernemers. Ben je benieuwd welke ondernemerscompetenties jij bezit? Doe dan de ondernemerstest.

ONDERNEMERSTEST

Regisseur

Vind een ondernemend beroep

Op zoek naar een ondernemend beroep? Raadpleeg dan onze beroepenzoeker. Selecteer naast het persoonlijkheidskenmerk ONDERNEMEND het andere persoonlijkheidskenmerk dat op jou van toepassing is en ontdek welke ondernemende beroepen bij je passen.

BEROEPENZOEKER