Opleidingsniveaus

Opleidingsniveaus beroepen

Bij beroepskeuze wordt over het algemeen onderscheid gemaakt tussen de volgende vijf opleidingsniveaus. Klik op het betreffende opleidingsniveau om te zien welke beroepen hierbij horen.

Opleidingsniveau 1: geen opleiding vereist of middelbare school volstaat

Opleidingsniveau 2: voorbereidend/lager middelbaar beroepsonderwijs (vmbo)

Opleidingsniveau 3: middelbaar beroepsonderwijs (mbo)

Opleidingsniveau 4: hoger beroepsonderwijs (hbo)

Opleidingsniveau 5: universitair onderwijs (wo) en/of hoger 

Opleidingsniveaus

Voor sommige beroepen is geen of nauwelijks een opleiding nodig en kan men direct aan de slag of volstaat een korte inwerkperiode. Voor andere beroepen geldt het tegenovergestelde en dient men minimaal een universitaire opleiding plus een intensieve vervolgopleiding te hebben gevolgd. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan een medisch specialist of een rechter.

Voor veel werknemers die al langer werkzaam zijn, geldt dat het beroep wat zij nu uitoefenen geen of nauwelijks raakvlakken heeft met de genoten opleiding. Dit komt doordat opgedane werkervaring ervoor heeft gezorgd dat zij zich een bepaald beroep als het ware eigen hebben gemaakt. Werknemers kunnen ook doorgroeien naar functies waarvoor ze eigenlijk niet over het juiste opleidingsniveau beschikken. Denk aan mensen met een lager opleidingsniveau die doorgroeien tot manager of bestuurder waar doorgaans mensen met minimaal een hbo werk- en denkniveau voor worden gevraagd. 

Wil je weten wat voor beroepen je kunt vinden op basis van jouw opleidingsniveau? Ga dan naar de beroepenzoeker en selecteer het maximale opleidingsniveau. Met de beroepenzoeker kun je tevens beroepen selecteren op basis van interesses (persoonlijkheidseigenschappen). Mocht je geen goed beeld hebben van het werk dat het beste bij je past, doe dan eerst de beroepskeuzetest

GA NAAR DE BEROEPENZOEKER