Over de beroepenzoeker

Doel van de beroepenzoeker is om een beroep te vinden dat bij je persoonlijkheid past. Op het internet zijn reeds vele beschrijvingen voor vrijwel elk beroep te vinden. Compleet met competentieprofielen, salarisindicaties en gewenste opleidingen. Maar de vraag, of dit beroep wel bij je past, wordt vrijwel nooit beantwoord. Met de beroepenzoeker kan je nu zoeken op basis van de persoonlijkheidskenmerken uit de veel gebruikte RIASOC-theorie voor beroepskeuze. 

Via de beroepenbezoeker kan je kiezen uit meer dan 1300 beroepen, van laag tot hoog opgeleid. De beroependatabase van Jobpersonality is mede gebaseerd op de zeer uitgebreide en gedetailleerde beroependatabase van O-NET, ontwikkeld door het Amerikaanse Ministerie van Arbeid. In deze beroependatabase is bij elk beroep aangegeven hoe deze scoort op de persoonlijkheidskenmerken uit de RIASOC theorie van Dr John Holland. 

Voor de Nederlandse markt is de beroependatabase aangepast. Benamingen en werkomschrijvingen zijn aangepast naar Nederlandse en Europese maatstaven. Sommige typisch Amerikaanse beroepen of beroepen die in Nederland niet of nauwelijks voorkomen, zijn weggelaten. Tevens is de beroependatabase uitgebreid met Nederlandse beroepen en zal deze continue geactualiseerd en uitgebreid worden.

Informatie per beroep

Elk beroep, dat je via de beroepenzoeker kunt raadplegen, heeft een eigen pagina en bevat de volgende informatie.

1. Persoonlijkheidskenmerken

Elk beroep heeft een bepaalde score op de zes persoonlijkheidskenmerken voor beroepskeuze. Het beroep fotograaf scoort uiteraard hoog op het persoonlijkheidskenmerk artistiek maar scoort ook hoog op realistisch (je werkt bijvoorbeeld veel met apparatuur). Bij elk beroep worden alleen de twee hoogste en soms, indien relevant, de drie hoogste scores getoond.

2. Werkzaamheden

Tevens wordt bij elk beroep een korte samenvatting gegeven van de werkzaamheden, zodat je meteen een goede indruk krijgt van een beroep.

3. Opleidingsniveau

Bij elk beroep is aangegeven welk opleidingsniveau minimaal vereist of gewenst is.

4. Toekomstbestendigheid

Ieder beroep is voorzien van een robotiseringspercentage. Dit laat zien hoe groot de kans is dat de werkzaamheden die bij dit beroep horen, als gevolg van informatisering en robotisering, in de komende 10 tot 20 jaar zullen verdwijnen. Hoe hoger dit percentage, hoe groter de kans dat dit beroep zelfs zal verdwijnen. Deze robotiseringspercentages zijn gebaseerd op een onderzoek van de Universiteit van Oxford. In dit onderzoek is dezelfde database gebruikt als de beroependatabase van Jobpersonality. Namelijk die van O-NET van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Sommige beroepen, zoals typisch Nederlandse beroepen, of beroepen die in het onderzoek van Oxford niet waren voorzien van een robotiseringspercentage, zijn alsnog voorzien van een robotiseringspercentage. Deze percentages zijn toegevoegd door het matchen met soortgelijke beroepen, qua functie en werkzaamheden.

5. Opleidingen

Bij elk beroep worden passende opleidingen getoond en kun je direct doorklikken naar een opleiding die je aanspreekt. 

6. Salaris

Je kunt ook zien wat je per jaar kunt verdienen. Bij ieder beroep is aangegeven wat het gemiddelde bruto jaarsalaris is, gebaseerd op het aangeboden jaarsalaris in vacatures. Op deze wijze krijg je een goed en actueel beeld van het salaris dat je kunt gaan verdienen als je solliciteert voor een baan.

7. Vacatures

Ook kun je bij elke beroep zien hoeveel vacatures er zijn en kun je direct doorklikken naar de getoonde vacatures. Het lezen van vacatures is een goede manier om meer inzicht te krijgen in gevraagde competenties en het salarisniveau van een beroep. Het aantal vacatures wordt getoond op basis van de beroepstitel. 

 

Beroepenzoeker zelf gebruiken?

Ben je coach, loopbaan- of re-integratieadviseur en zou je de beroepenzoeker zelf willen gebruiken voor jouw klanten? Dat kan met een testaccount. Je kan dan alle loopbaantesten van Jobpersonality reclamevrij, voorzien van jouw logo en naam, bij jouw klanten afnemen. Een testaccount is inclusief het onbeperkt gebruik van de beroepenzoeker. Interesse?  Vraag geheel vrijblijvend een testaccount met proeftegoed zodat je het geheel vrijblijvend kunt uitproberen.