Persoonlijkheidskenmerk Ordelijkheid

Ordelijkheid is een van de vijf persoonlijkheidskenmerken uit de veel gebruikte Big Five persoonlijkheidstheorie. Mensen die lager scoren op ordelijkheid zijn over het algemeen minder doelgericht maar wel een stuk flexibeler. Dus ook een lage score op ordelijkheid kan in bepaalde situaties gewenst zijn. Wil je weten hoe hoog je scoort op ordelijkheid en welke beroepen daarbij passen? Doe dan de Big Five persoonlijkheidstest.

PERSOONLIJKHEIDSTEST

ordelijkheid

Ben je doelgericht of flexibel?

Het kenmerk ordelijkheid geeft aan of iemand doelgericht of flexibel is. Ordelijkheid wordt ook wel consciëntieusheid, doelmatigheid, gewetensvolheid of zorgvuldigheid genoemd. Het is een van de vijf kenmerken waarmee je iemands persoonlijkheid kunt omschrijven. Deze en vier andere kenmerken geven een goed beeld van iemands karakter. De andere vier kenmerken zijn emotionele stabiliteit, extraversie, vriendelijkheid en openheid. Net als deze vier kenmerken is ordelijkheid een schaal waarop je hoog, laag of ergens daar tussenin scoort. De meeste mensen scoren rond het gemiddelde en zijn dus een beetje ordelijk te noemen.

Hieronder staan omschrijvingen van ordelijk mensen. Hoe vaker een uitspraak op jou van toepassing is, hoe hoger je zult scoren op het kenmerk ordelijkheid.

  • Werkt planmatig
  • Is altijd goed voorbereid
  • Stelt hoge eisen aan zichzelf en anderen
  • Is een harde werker
  • Komt beloftes na
  • Houdt van orde en regelmaat
  • Zorgt ervoor dat taken goed worden volbracht

Maar wellicht herken je jezelf ook wel in een aantal van onderstaande omschrijvingen. Deze omschrijvingen zijn van toepassing op mensen die laag scoren op ordelijkheid.

  • Doet gekke dingen
  • Reageert vaak impulsief
  • Vindt het moeilijk om aan de slag te gaan
  • Stelt het nemen van beslissingen uit
  • Doet niet meer dan nodig is
  • Komt beloftes niet na
  • Heeft een rommelige kamer

Mensen die heel hoog scoren op ordelijkheid zullen perfectionistisch en inflexibel overkomen en bekend staan als een pietje-precies. Terwijl mensen die laag scoren op ordelijkheid vaak getypeerd zullen worden als chaotisch en impulsief. 

 

Is een lage score op ordelijkheid slecht?

Werkgevers hebben over het algemeen een grote voorkeur voor mensen die hoog scoren op ordelijkheid. Er zullen maar weinig assessments zijn waarin kandidaten gezocht worden die chaotisch en impulsief zijn. Toch is het de vraag of dit terecht is. Kennelijk heeft de samenleving ook behoefte aan mensen die impulsief en dus ook flexibel zijn. De evolutie zou er anders wel voor gezorgd hebben dat mensen met een lage score op ordelijkheid steeds minder voorkomen. Het kan voor een organisatie ook heel gevaarlijk zijn als iedere medewerker erg planmatig, accuraat en gedreven is. Bij verkeerde plannen of beleid kan dit rampzalig uitpakken. Een organisatie heeft dus ook mensen nodig die minder accuraat en gedreven zijn. Mensen die flexibel, spontaan en een beetje chaotisch zijn.

 

Ordelijke beroepen

Bij welke beroepen is het nu erg belangrijk dat je hoog scoort op ordelijkheid? Een hoge score op ordelijkheid is vooral handig in sectoren en beroepen waarin nauwkeurigheid belangrijk is en fouten vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld in de bouw, voedselbranche, IT, onderzoek en administratieve sector.

Programmeur

Marktonderzoeker

Elektricien

Loodgieter

Kok

Bouwmanager

 

Beroepen waarbij je flexibel moet zijn

Mensen die lager scoren op ordelijkheid houden van variatie in hun werk en kunnen goed improviseren. Dat kan handig zijn in functies waarbij flexibiliteit heel belangrijk is en je tegen chaos moet kunnen.

Cameraman

Verkoopadviseur

Horecamedewerker

Accountmanager

Tolk

Verloskundige

 

Ben je benieuwd naar de andere Big Five beroepen? Kijk dan op het overzicht van Big Five beroepen en vind de beroepen die passen bij de verschillende Big Five persoonlijkheidskenmerken.

BIG FIVE BEROEPEN