Een therapie is een algemene methode om iets te verbeteren. Bij relatietherapie probeert je dus een relatie te verbeteren. Als relatietherapeut probeer je een slechte (huwelijks)relatie tussen twee mensen te verbeteren. Dit doe je onder andere door problemen inzichtelijk, concreet en meetbaar te maken. Vervolgens help je mensen hieraan te werken. Dit klinkt heel eenvoudig maar in de praktijk blijkt dat het vaak enige tijd kost om langdurige patronen te doorbreken waarna de relatie beter kan worden. Als relatietherapeut pas je theorieën en technieken toe op het vlak van psychotherapie en het functioneren van gezinnen. Een relatietherapeut wordt soms een gezinstherapeut genoemd. Het beroep van relatietherapeut lijkt erg op dat van een mediator. Alleen een mediator helpt mensen bij het oplossen van een conflict met als doel op een goede manier uit elkaar te gaan. Om bijvoorbeeld een vechtscheiding te voorkomen. Terwijl bij relatietherapie het doel is om een relatie te redden of te verbeteren. Lijkt het je leuk om mensen te helpen in de liefde? Dan moet je minimaal een opleiding psychologie hebben afgerond. Het is dus niet een beroep dat je zomaar kunt worden. Beschik je hier niet over of is dit geen reële optie? Er zijn heel veel andere beroepen waarbij je mensen kunt helpen die er zelf niet uitkomen. Bijvoorbeeld in het onderwijs (leraar, pedagogisch medewerker), de zorg (woonbegeleider) of op het gebied van veiligheid (politieagent).
Dr. Pieternel Dijkstra van Psycholoog Groningen Stad: “Het werk als relatietherapeut is enorm leuk omdat je mensen helpt bij iets wat heel belangrijk voor ze is: de liefde. Je helpt stellen nieuwe inzichten ontdekken over zichzelf en hun relatie. Partners leren op een nieuwe manier met elkaar communiceren. Soms ook ontdekken ze in therapie dat ze niet meer samen verder willen. Maar dat is beter dan blijven hangen in een relatie die niet goed voor je is. Het geven van relatietherapie vraagt om inzicht in de psyche van mensen, goede communicatieve vaardigheden, en methodisch werken. Zomaar wat doen volstaat niet. Je werkt met mensen en er staat veel op het spel. Een gedegen opleiding is dan ook een must.
Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.
Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.