Als roostermaker ben je verantwoordelijk voor de roostering van lesactiviteiten van een onderwijsinstelling. Bij veel onderwijsinstellingen is het rooster een grote puzzel. Je moet met veel aspecten rekening houden, zoals de beschikbaarheid van docenten, studenten en lokalen, de volgorde van bepaalde lessen, reistijd tussen verschillende locaties, faciliteiten en capaciteit van de leslokalen, tussenuren, belasting van docenten en studenten. Als het basisrooster af is, ben je daarna verantwoordelijk voor de verwerking van dagelijkse wijzigingen: een docent die ziek is of een klas die op excursie gaat. Bij het maken van de roosters heb je met veel verschillende belanghebbenden te maken waarmee je goed moet kunnen communiceren. Communicatieve vaardigheden zijn daarom erg belangrijk. Verder is een goede roostermaker iemand die goed is in plannen en organiseren, goed het overzicht kan bewaren, het leuk vindt om te puzzelen en analytisch is. Waar werken roostermakers? Vooral in het onderwijs. Maar je vindt ook vacatures voor roostermakers bij detacheringbureaus, in de zorg of in logistieke organisaties. In deze organisaties worden er dan roosters gemaakt voor bijvoorbeeld zorgpersoneel, chauffeurs of oproepkrachten. Een roostermaker wordt soms een onderwijsplanner, roosterspecialist, roosterconsultant of planner genoemd.
Nathalie: "Vroeger werkte ik in de detailhandel totdat het bedrijf waarvoor ik werkte failliet ging en ik noodgedwongen moest uitkijken naar ander werk. Bij een jobcoach kwam ik erachter dat ik van nature erg georganiseerd ben en graag de boel op orde heb. Zowel privé als in mijn vroegere werk. Mijn jobcoach raadde mij het beroep van roostermaker aan. Ik heb toen een opleiding tot roostermaker gevolgd. Nu werk ik bij een onderwijsinstelling met 2000 leerlingen en voel ik mij als een vis in het water. Wat ik vooral leuk vind is de dynamiek en het contact met verschillende mensen. Studenten lopen langs, docenten komen binnen, je moet overleggen met onderwijsmanagers, etc. Er is geen dag hetzelfde, er gebeuren altijd onverwachte dingen. Je kunt net het rooster helemaal af hebben en dan komt er nog een grote wijziging binnen. Dat is dan even vervelend, maar het geeft ook een kik om het onderwijs zo goed mogelijk te kunnen helpen in de vaak beperkte tijd die er is."
Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.
Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.