Wil jij schoenmaker worden? Iedereen weet wel wat een schoenmaker doet. De werkzaamheden bestaan heel formeel gezegd uit het maken, decoreren of repareren van leren en leerachtige producten. Zoals tassen, schoenen en zadels. Je werkt onder andere met poets-, schuur- en naaimachines en andere gereedschappen. Ook heb je veel contact met klanten over reparaties en de kosten. Als het kan, verkoop je extra artikelen. Bijvoorbeeld schoensmeer of veters. En je onderhoudt de machines. De meeste schoenherstellers werken in kleine schoenmakerijen. Vaak werken hier maximaal drie mensen. Veel schoenmakers zijn zelfstandig ondernemer en hebben een eigen schoenmakerij. Een schoenmaker wordt ook wel een schoenhersteller genoemd. Sommige schoenmakers zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld het maken van orthopedische schoenen en heten dan een orthopedische schoentechnicus. Als schoenmaker kun je je bijvoorbeeld ook specialiseren in het maken en herstellen van zadels en tuigen voor de paardensport. Je heet dan een zadel- en tuigenmaker. Om schoenmaker te worden moet je een ambachtelijke opleiding tot schoenmaker volgen. Deze zijn op mbo-niveau en vaak volg je een gecombineerde opleiding waarbij je meteen bij een schoenmaker begint en een of een paar dagen per week naar schol gaat.
In een interview voor het NRC zegt schoenmaakster Elsa Verreijen over haar vak:” Wat zo mooi is aan het repareren van schoenen is dat mensen vaak niet weten hoeveel er nog mogelijk is. „Zijn deze schoenen nog te redden?”, is áltijd hun eerste vraag. Als het lukt, kan ik een paar niet van nieuw te onderscheiden schoenen teruggeven.”
Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.
Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.