Er zijn heel veel verschillende managers. Van een CEO tot een teamleider en van een inspirerende leider tot een crisismanager. Maar wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen al deze managers? Hoeveel soorten managers kan je onderscheiden?
Je kan de verschillende managementfuncties op vier manieren indelen. Bekijk hieronder welke soorten managers er allemaal zijn. Wat voor soort manager ben jij, spreekt jou aan?
Je kunt op vier manieren onderscheid maken tussen managers. Door te kijken naar het hiërarchisch niveau van managers, de expertise van managers en de managementstijl van managers. Tot slot is er ook een categorie van managers die eigenlijk geen managers zijn. Bij elke categorie van managers worden voorbeelden genoemd van management beroepen.
Vrijwel elke organisatie heeft een manager die eindverantwoordelijk is. Dit is de topmanager. Daaronder zitten de middelmanagers die leidinggeven aan andere managers en daaronder de operationele managers die medewerkers aansturen.
Topmanagers – Stellen de strategie en visie van de organisatie vast. Bijvoorbeeld een CEO, algemeen directeur of bestuurder.
Middenmanagers – Vertalen de strategie naar concrete plannen en begeleiden operationele managers. Bijvoorbeeld een country manager, productmanager of supply chain manager.
Operationele managers – Sturen medewerkers aan en zorgen voor de dagelijkse uitvoering. Bijvoorbeeld een vestigingsmanager, teamleider, afdelingshoofd of procesoperator.
Er zijn heel veel soorten managers op basis van hun expertise. Ze hebben dan een bepaalde deskundigheid en combineren dit met het aansturen van managers en medewerkers. Denk aan financiële managers, managers op het gebied van IT, techniek of in de bouw.
Commercieel directeur – Verantwoordelijk bent voor de commerciële activiteiten van een bedrijf.
Logistiek-manager – Verantwoordelijk voor de logistiek van goederen.
IT-projectmanager – Gespecialiseerd in het realiseren en leiden van IT-projecten.
Technisch directeur - Verantwoordelijk voor techniek en innovatie.
Financieel manager – Beheren budgetten, investeringen en financiële rapportages.
Marketingmanager – Ontwikkelen en implementeren marketingstrategieën.
Bouwmanager – Verantwoordelijk voor het realiseren van een bouwproject
Je kan ook een onderscheid maken in managers op basis van hun managementstijl. Elke stijl kan van pas komen in een bepaalde situatie of organisatie. Maar een managementstijl kan in andere situaties weer minder gewenst zijn of zelfs tot problemen leiden. Sommige managers passen hun managementstijl aan, op basis van de situatie. Maar de meeste managers hebben, van nature, een voorkeur voor een bepaalde stijl van leidinggeven. Er zijn veel verschillende managementstijlen. Hieronder staan vier managementstijlen en het soort managers die hierbij passen.
Autocratische managers – Nemen beslissingen zonder veel inspraak van medewerkers. Zijn vooral geschikt voor crisissituaties waarin snel en doortastend handelen nodig is, zoals bij noodsituaties of strikte deadlines. Bijvoorbeeld een crisismanager, interim-manager of chef-kok in een druk restaurant.
Democratische managers – Betrekken alle medewerkers bij de besluitvorming. Zijn vooral geschikt voor organisaties waar het belangrijk is dat verschillende ideeën en belangen gehoord worden. Om bijvoorbeeld draagvlak te creëren of te voorkomen dat er verkeerde beslissingen worden genomen. Bijvoorbeeld een VvE-beheerder, projectmanager of HR-manager.
Coachende managers – Focussen op ontwikkeling en motivatie van medewerkers. Werkt goed in bedrijven waar medewerkers individuele prestaties moeten halen. Bijvoorbeeld een salesmanager, recruitment manager of zorgmanager.
Laissez-faire managers – Geven medewerkers veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Belangrijkste doel is het bewaken van gemeenschappelijke doelen of afspraken. Medewerkers zelf hebben nauwelijks behoefte aan steun of coaching. Bijvoorbeeld een IT-manager, R&D-manager of creative director.
Tot slot is er nog een andere manier om naar managers te kijken. Mensen die leidinggeven en mensen die qua naam een management beroep hebben maar geen leidinggeven en feitelijk dus geen manager zijn. Het woord manager verwijst dan vooral naar de activiteit ‘het managen van dingen’. Een goed voorbeeld hiervan is een office manager of een accountmanager. Ook een aftersales manager, klantmanager, riskmanager of casemanager zijn voorbeelden van beroepen die alleen qua naam een management beroep zijn maar in de praktijk meestal geen mensen aansturen.
Hierboven heb je kunnen zien dat er veel verschillende soorten managers bestaan. De kans is erg groot dat een bepaald soort manager jou aanspreekt. Maar hoe weet je nu of je ook een goede manager bent? Moet elke manager over bepaalde, gemeenschappelijke kwaliteiten beschikken om een goede manager te worden? Of kan iedereen een manager worden, afhankelijk van het type manager dat nodig of wenst is? Deze vragen worden beantwoord in het artikel ‘Ben ik een goede manager?’