Spreken in het openbaar of presenteren is een van de grootste en meest voorkomende angsten onder mensen. Veel mensen zien enorm op tegen het geven van een presentatie. Ze zijn bang en maken het daardoor alleen maar erger met als gevolg dat een presentatie afgeraffeld wordt, onverstaanbaar is en weinig plezier geeft. Dat is zonde en helemaal niet nodig. Na een training presenteren zal je zien dat je technieken gaat beheersen waarmee een presentatie een stuk minder moeite gaat kosten en je spreekangst zelfs verdwijnt.
Onderstaande trainingen kan je thuis en online afnemen. Je kan daardoor in je eigen tempo leren en bovendien zijn ze heel betaalbaar.
Wil jij methodes leren waarmee je rustig en professioneel overkomt tijdens presenteren? Heb je last van Plankenkoorts? Last van black-outs? Doe dan deze thuistraining Presentatietechnieken van Thuiscursus.nl. Na deze cursus weet jij precies waar je mee bezig bent tijdens presentaties, maar ook tijdens sollicitaties, speeches en netwerkborrels speel jij jezelf snel en soepel in de kijker!
Hoe weet je zeker dat je persoonlijke boodschap goed overkomt? En hoe pak je het aan als je minder leuk nieuws moet brengen? Luister je ook wel goed genoeg naar de ander? Of heb je misschien te weinig zelfvertrouwen om met een ander een goed gesprek aan te knopen? Hoe dan ook, in de cursus Gesprekstechnieken leer je om helder te communiceren en een prettige en constructieve gesprekspartner te zijn. Vanaf nu zul je zelfverzekerd in elke gesprekssituatie!
Sommige mensen hebben totaal geen moeite met het spreken in het openbaar. Of het nu een presentatie op school of het werk is of bij een treurige gebeurtenis als een begrafenis. Andere mensen zullen presentaties met grote moeite en veel tegenzin geven of zelfs uit de weg gaan of vermijden. Waarom hebben sommige mensen zo veel moeite met presenteren en gaat het andere mensen ogenschijnlijk heel makkelijk af? Qua persoonlijkheid heb je met bepaalde karaktertrekken een groot voordeel. Mensen die van nature extravert zijn zullen minder moeite hebben met het toespreken van een groep mensen. Extraverte mensen krijgen energie van contact met andere mensen terwijl introverte mensen liever op zichzelf zijn. Een tweede persoonlijkheidskenmerk dat van belang is bij spreekangst wordt emotionele stabiliteit genoemd. Mensen die hier hoog op scoren zijn niet snel bang en zullen dus ook minder moeite hebben met het spreken in het openbaar. Als je laag scoort op dit kenmerk zal je ongetwijfeld meer moeite hebben met presenteren. Het goede nieuws is dat je kunt leren presenteren. Ook als je introvert en neurotisch (lage score op emotionele stabiliteit) bent. Met de juiste technieken kom je al een heel end. Dat betekent niet dat je van spreken je beroep hoeft te maken, maar vermijden van een presentatie is dus niet nodig. Ben je benieuwd hoe je scoort op de kenmerken emotionele stabiliteit en extraversie? Doe dan de big five persoonlijkheidstest.
Ontspannen kunnen spreken voor een groep is een eigenschap waar je privé en in het werk veel plezier van kunt hebben. Presenteren wordt daarom ook wel een soft skill genoemd. Soft skills zijn vakoverschrijdende vaardigheden. Vaardigheden die vereist zijn voor het kunnen uitoefenen van een beroep, worden hard skills genoemd. Denk aan programmeren, lassen of boekhouden. Nieuwsgierig welke hard skills allemaal bestaan? Bekijk dan het overzicht met de 10 meest gevraagde hard skills.
Bij andere soft skills kun je denken aan vaardigheden als stressbestendigheid, beïnvloeden, samenwerken en timemanagement. Veel van deze soft skills kun je je eigen maken met behulp van laagdrempelige online trainingen. Ben je benieuwd welke soft skills jij (nog meer) zou willen volgen? Ga dan naar het overzicht met veelgevraagde soft skill trainingen.