Als vertrouwenspersoon ben je iemand waar werknemers terecht kunnen met meldingen of klachten over ongewenst gedrag zoals agressie en geweld, seksuele intimidatie/ongewenste intimiteiten, pesten of discriminatie. Dit betekent dat je soms medewerkers moet opvangen die zijn lastiggevallen en die hulp en advies nodig hebben. Daarbij zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Bij sommige klachten volstaat een oplossing in de informele sfeer. Soms is het beter een klachtenprocedure in gang te zetten of de zaak aan de orde te stellen bij een klachtencommissie of leiding van een onderneming. Maar het kan ook voorkomen dat je de klacht doorverwijst naar andere hulpverlenende instanties, bijvoorbeeld een mediator. Naast het helpen van werknemers bestaat je taak ook het geven van voorlichting over de aanpak van ongewenst gedrag, het adviseren en ondersteunen van leidinggevenden en management bij het voorkomen van ongewenst gedrag. Als vertrouwenspersoon ben je altijd partijdig. Dat betekent dat je enkel en alleen opkomt voor het belang van de werknemer met een klacht.
Als vertrouwenspersoon ben je vaak in dienst bij een arbodienst en werk je bij verschillende organisaties waar je dan bijvoorbeeld op vast moment in de week op locatie bent om werknemers te kunnen ontvangen. Grotere organisaties hebben vaak een eigen vertrouwenspersoon in dienst.
Wil jij vertrouwenspersoon worden? Er zijn steeds meer opleidingen voor dit beroep. Vaak wordt een middelbaar opleidingsniveau of hoger gevraagd. Een juridische achtergrond kan handig zijn maar is niet altijd een vereiste.
Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.
Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.