Webdesigner worden
 

Webdesigner worden

Webdesigner worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
30%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
1
 

Wat doet een webdesigner?

Wil jij webdesigner worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor webdesigners. Maar wat doet een webdesigner eigenlijk? Een webdesigner ontwerpt websites, voorziet bestaande websites van een nieuwe huisstijl- of vormgevingselementen en ontwerpt huisstijlen voor generiek gebruik. Een webdesigner is geen websitebouwer maar is wel bekend met de beperkingen, mogelijkheden en onmogelijkheden van websites qua gebruik, interfaces en houdt hiermee rekening in de ontwerpen. Sommige webdesigners worden ook front end developers genoemd. Dit zijn de developers die naast hun werk als programmeur zelf (mede) verantwoordelijk zijn voor het design van een website.

Hoe word ik een webdesigner?

Wil je webdesigner worden? 'Er zijn tegenwoordig veel cursussen die je leren hoe je een website ontwerpt of beginnersvriendelijke tutorials voor het maken van een website. Ook opleidingen waarnaar je jezelf een echte webdesigner kan noemen. Zowel voor schoolverlaters als voor mensen die een carrièreswitch willen maken. Omdat er een groot tekort is aan programmeurs, zal een opleiding tot webdesigner je vrijwel zeker aan werk helpen.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een webdesigner?

Wilrick de Barbanson - Webdesigner bij Oaktree Webbuilding & Webdesign zegt over zijn werk; ”Alles aan een website is een puzzel. Wat wil een klant? Is dat ook wat de klant nodig heeft? Hoe zorg je tussen een juiste balans van gebruiksvriendelijkheid en een mooie site? Webbuilding en -design is een werkveld vol uitdagingen. Het design wordt enorm beïnvloed door trends en verandert dus erg vaak. Het bouwen van een website is uiteraard onderhevig aan veranderingen in code, nieuwe oplossingen voor problemen en een breed scala aan oplossingen voor een nog breder scala aan uitdagingen. Je moet heel geduldig zijn. Als je nieuwe website online komt te staan, is dat een geweldig gevoel. In de praktijk is het ook nog eens erg prettig werken aangezien je overal aan de slag kan met een laptop of computer.”

Past het beroep van webdesigner bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van webdesigner. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is webdesigner misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

  • mooie dingen maken en ontwerpen
  • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
  • expressief werk als acteren en zingen
  • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
  • interesse en een voorliefde voor cultuur

Conventioneel

  • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
  • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
  • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

  • dingen grondig bestuderen
  • problemen oplossen door middel van analyse
  • specialistisch werk
  • blijvend leren en kennis vergaren
  • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van webdesigner verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een webdesigner bedraagt 30%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een webdesigner binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een webdesigner?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een webdesigner met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend webdesigner. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen webdesigner

Webdesigner worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor webdesigner.

Vacatures webdesigner

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als webdesigner? Bekijk hieronder de vacatures.


Is webdesigner niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

  1. Signmaker
  2. Webdesigner
  3. UI Designer
  4. Grafisch vormgever
  5. Trainer

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.