Werken in de IT

Welke IT-beroepen bestaan er allemaal en welke passen bij jou?

6 december 2021
Voor mensen die niet bekend zijn met de IT-wereld klinkt het allemaal erg abstract en vaag. Maar wanneer werkt iemand de IT-branche en wat voor soort functies kun je in de IT-wereld onderscheiden? Wat zijn de meest voorkomende IT-beroepen? Hoe kun je zelf IT’er worden en welke IT-beroepen passen bij jou? Krijg antwoord op al deze vragen en ontdek hieronder wat deze toekomstbestendige wereld jou te bieden heeft.

werken in de IT

IT-branche

IT in IT-branche staat voor informatietechnologie. Soms spreekt men ook van de ICT-branche of ICT-sector waarbij ICT een afkorting is voor informatie- en communicatietechnologie. Maar tegenwoordig worden de begrippen IT en ICT steeds meer door elkaar heen gebruikt waarbij de afkorting IT het vaakst voorkomt. De IT-sector kun je volgens Wikipedia op drie manieren indelen.

I. Hardware

Dit zijn de tastbare computers, printers, beeldschermen, processoren, chips etc. Denk aan een fabrikant van chips (Intel), fabrikanten van machines die chips maken (ASML), fabrikanten van computers (Apple) en fabrikanten van telefoons (Samsung en Apple). Maar denk ook aan kabels, telefoonhoesjes en draadloze koptelefoons en speakers.

II. Software

Dat is de door programmeurs ontwikkelde code die de hardware aanstuurt. Dit kan de software van bijvoorbeeld een telefoon zijn of de software op een laptop. Met deze software kun je de apparatuur (hardware) gebruiken.

III. IT-diensten

Hier werkt het leeuwendeel van de mensen. Dit is de dienstverlening op commerciële basis gericht op het in gebruik nemen van hardware en/of software, alsmede de ondersteuning bij het operationele gebruik. Als je bijvoorbeeld een smartphone of laptop koopt, staan er nog weinig programma’s op. Word en Excel zijn een mooi voorbeeld van diensten die je op een computer gebruikt. Maar denk ook aan de talloze apps voor je mobiele telefoon. Zoals apps van nieuwssites, datingsites (Tinder) of spelletjes. Daarnaast kun je bijna alles kopen via internet (webshops). Grote(re) sites hebben vaak zelf programmeurs in dienst om software te maken of te onderhouden.

Dus als iemand zegt dat hij of zij werkzaam is in de IT-sector, kan dat van alles betekenen. De kans is dan het grootst dat hij of zij IT-diensten levert. Qua functies kan je de IT-wereld opsplitsen in twee categorieën. IT-beroepen waarbij je programmeert en de overige IT-beroepen waarbij je niet hoeft te programmeren.

 

IT-functies waarbij je programmeert

Programmeurs vormen het kloppend hart van de digitale wereld. Zonder software zal hardware niet functioneren en zullen er geen IT-diensten geleverd kunnen worden. De IT-wereld draait dus om programmeurs. Zij zijn de spil van alle diensten en producten.

Het aantal programmeertalen is groot en constant aan verandering onderhevig. Toch zijn er talen waar de vraag naar programmeurs onverminderd groot is en zal blijven. Een programmeur wordt vaak ook een (software)ontwikkelaar of developer genoemd. Wil je weten naar welke programmeurs er veel vraag is? Bekijk dan het overzicht met veelgevraagde programmeurs.

VEELGEVRAAGDE PROGRAMMEURS

 

IT-functies waarbij je niet programmeert

Maar een programmeur werkt wel in dienst van een bedrijf dat ooit is opgericht door een entrepreneur. Daarnaast dienen IT-diensten verkocht te worden, moeten klanten geholpen worden bij vragen en zijn er managers nodig die ervoor zorgen dat de neuzen dezelfde kant op staan. Deze en andere functionarissen zorgen er dus voor dat programmeurs hun ding kunnen doen.

Dus als je wilt werken in de digitale wereld betekent dat niet dat je altijd moet kunnen programmeren. Enige kennis van of affiniteit met software is wel gewenst. Maar dat geldt voor elke branche. Hieronder staan veelvoorkomende IT-beroepen waarbij je niet per se hoeft te kunnen programmeren. Vaak is het wel gewenst dat je enige kennis van porgrammeren hebt of dat je weet wat de consequenties van besluiten voor programmeurs kunnen zijn.

1. IT-manager

Een IT-manager is binnen de organisatie of een organisatieonderdeel verantwoordelijk voor het plannen, aansturen of coördineren van IT activiteiten en stuurt IT-mensen als programmeurs aan.

2. IT-projectmanager

Binnen de IT wordt er vaak gewerkt met projecten. Een IT-projectmanager heeft genoeg verstand van IT om een project op het gebied van IT te leiden en succesvol te voltooien.

3. IT-Consultant

Als IT-Consultant ondersteun en adviseer je bedrijven en organisaties op het gebied van IT en informatica. Sommige IT-Consultants zijn weer gespecialiseerd in een bepaald gebied, zoals een SAP-Consultant.

4. Netwerk engineer

Een website heeft ergens een server staan waarop deze website draait. Deze server staat, vaak met duizenden andere servers, in een zogenaamde serverruimte. Een netwerk engineer zorgt er bijvoorbeeld voor dat een serverruimte gerealiseerd en onderhouden wordt.

5. Systeembeheerder

Een systeembeheerder zorgt er eigenlijk voor dat werknemers bij een organisatie zonder problemen met hun computer of software kunnen werken.

6. Internetmarketeer

Dankzij de komst van internet zijn er mensen die zich hebben gespecialiseerd in de marketing via het internet. Zij heten dan een SEO-specialistSEA-specialist of online marketeer.

7. Data scientist

Een data scientist is eigenlijk een statisticus die gebruik maakt van software en porgramma’s om grote hoeveelheden data te ontsluiten en te analyseren. Veel data scientists kunnen zelf programmeren maar dat is niet per se nodig.

8. Helpdeskmedewerker IT

Als je wifi het niet meer doet of je problemen hebt met de installatie van een TV, bel je het bedrijf dat hiervoor verantwoordelijk is en krijg je een helpdeskmedewerker IT aan de lijn. Sommige helpdeskmedewerkers helpen ook thuis of op kantoor met problemen rondom installatie en communicatie. Zij worden dan vaak ook een IT monteur genoemd.

9. IT recruiter

Er is een groot tekort aan goede programmeurs en mensen met specifieke kennis van de IT-wereld. Daarom zijn er steeds meer recruitmentbureaus en IT-recruiters die zich specialiseren in het werven en selecteren van mensen met een IT-achtergrond.

10. Functionaris gegevensbescherming

IT is niet meer weg te denken in onze samenleving. Dat heeft ook consequenties voor wetgeving en handhaving. Dankzij de komst van internet is privacy en de bescherming daarvan steeds belangrijker geworden. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot een functionaris gegevensbescherming die erop toeziet dat bedrijven zich aan (nieuwe) privacyregels houden.

11. Scrum master

Een scrum master is geen leidinggevende of projectleider. Een scrum master is eigenlijk een ander woord voor een coach. Maar dan wel een coach voor in de IT-branche. Een scrum master probeert met een team in een relatief korte tijd een softwareproduct op te leveren.

12. Accountmanager

Zonder accountmanagers en verkopers zullen veel IT-bedrijven minder softwarediensten kunnen leveren. Accountmanagers kunnen heel bepalend zijn in het behoud en de groei van de omzet.

13. Docent IT en techniek

Zonder docenten komen er geen IT’ers en monteurs meer bij. Gelukkig zijn er genoeg mensen die als docent techniek hun kennis en expertise graag willen delen en het leuk vinden om andere mensen te helpen.

14. Storingsmonteur

Een storingsmonteur zorgt ervoor dat jij thuis bent aangesloten op het internet. Een glasvezelmonteur zorgt ervoor dat er snel internet mogelijk is en een elektromonteur klimt in zendmasten zodat je met je mobiele telefoon kunt internetten.

15. Content marketeer

Een content marketeer is iemand die content maakt voor het internet. Eigenlijk ben je dan een soort copywriter die rekening houdt met de eisen en wensen van online content. Een vlogger of blogger zou je ook als een content marketeer kunnen zien.

 

IT’er worden, welke IT-functies passen bij jou?

Wil je graag in de IT-sector worden? Met de IT-beroepentest ontdek je welke IT-beroepen bij je passen. Ben je iemand die onderzoekend en analytisch is ingesteld? Dan past het beroep van programmeur wellicht bij jou en heb je de banen voor het uitkiezen. Maar naast het beroep van programmeur zijn er nog veel meer andere veelgevraagde IT-beroepen denkbaar. IT-beroepen waarvoor je bijvoorbeeld moet kunnen organiseren, samenwerken of heel creatief moet zijn. Met de IT-beroepentest ontdek je welke IT-functies bij jou interesses aansluiten.

IT BEROEPENTEST